Predstavnik sindikata: Svi govore da penzioneri drže Vučića, ali to nije tačno 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Udruženje penzionera Srbije, Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije „Nezavisnost“ saopštili su da su uputili zahtev premijeru i predsedniku Srbije da ih prime, kako bi se dogovorili o daljem poboljšanju njihovog materijalnog i socijalnog položaja i utvrđivanja zajedničke strategije.

Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera „Nezavisnost“ kaže za N1 da gotovo pola miliona penzionera ima primanja niža od garantovanih, odnosno, manje od 24.987 dinara.

„U 21. veku u Srbiji ima 449 hiljada penzionera koji primaju penzije manje od one garanotvane, a koja iznosi 24.987 dinara. Primanja do 10 hiljada dinara ima čak 61 hiljada penzionera. U ovim grupama ima najviše onih koji primaju porodične i poljoprivredne penzije. Kada mi penzioneri platimo struju, vodu i smeće jer se samo to može platiti s tim novcem, nemamo ni za lekove. I na tome najviše sebi zakidamo. A većina penzionera uspeva da preživi jer je na teretu svoje dece“, rekao je u emisiji Dan uživo Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Komentarišući jednokratne pomoći koje povremeno dobijaju od države, Grabundžija je rekao da taj novac treba da dobijaju samo oni sa penzijama ispod garantovanih.

„Jednokratne pomoći treba da dobijaju samo oni sa najmanjim penzijama, koje su ispod prosečne da bi to imalo neku svrhu. U suprotnom je samo dodvoravanje. U Srbiji ima milion i 652 hiljade penzionera, i oni su biračko telo. Davanjem pomoći neki će glasati za vlast, ali neki se neće prodati ni za 200 dinara. Svi govore da penzioneri drže Vučića ali to nije tačno, svi ga drže, a onda mi ispaštamo. Mi se osećamo odbačeno i poniženo i trebamo državi samo tri meseca pred izbore, rekao je Grabundžija.

On navodi i da svi političari daju obećanja, ali da su „ovi sada preterali sve mere“.

„Daju obećanja, a ne gledaju šta će ispuniti. Ne može ni jedna politička partija da bude bogata firma, jer sve to plaća narod kroz porez. Penzioneri ne veruju njihovim obećanjima ali u svim tim javnim preduzećima je veliki broj zaposlenih po partijskim linijama i onda oni odlaze kod svojih roditelja, strine, rođaka i traže te glasove od njih da ne bi izgubili posao“, objasnio je prestavnik Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Grabundžija kaže i da se u medijima „pravi sukob između penzionera i mladih“.

„Sada se medijski pravi sukob između penzionera i mladih. Pravi se to da smo mi mladima na teretu i da ne treba da postojimo, a niko ne govori i da smo minekada bili na mestu tih mladih. Sve se pravi da se penzioneri mrze. Niko se ne bavi vaspitanjem ni mladih ni starih, mi se gubimo u nekom vremenu za koje mislimo da i sada možda treba isto da bude, a mladi neće da ustanu u prevozu“, objasnio je on.

Zahtevi državi po „tržišnim uslovima“

Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera „Nezavisnost“ kaže da posle zadnjeg sastanaka sa tadašnjom predsednicom vlade Anom Brnabić i ministrom Sinišom Malim, iako je došlo do dogovora o unapređenju položaja penzionera, „ništa nije realizovano iako im je obećano“. Zato su sada zatražili još jedan sastanak sa novim premijerom ali i sa predsednikom Srbije.

„Mislim da će nas Vučević i Vučić primiti jer je to i u njihovom interesu, da se ne bi širila negativna kampanja o vlasti. Od 2014. do 2018. godine, kad su smanjili penzije to umanjenje još nije vraćeno. Ono što su od nas uzeli moraju da vrate po tržišnim uslovima. Posebno za penzionere koji imaju manje od 25 hiljada dinara jer njima nije urađeno usklađivanje. Isto tako tražimo da se mesečno usklađuju penzije, odnosno povećavaju, imamo i formulu kako da to urade“, poručio je Miloš Grabundžija iz Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari