Kako je reagovao Vučić, a šta je rekao Picula: Izbor novog izvestioca EP praćen burom 1foto EPA-EFE/RONALD WITTEK / POOL

Srbija je dobro razumela poruku koju joj je Evropski parlament poslao postavljajući Tonina Piculu za izvestioca Evropskog parlamenta, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je, na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerima Mađarske Viktorom Orbanom i Slovačke Robertom Ficom, rekao da neće da žuri sa komentarima, a da će Srbija razgovarati i sarađivati sa Piculom.

Vučić je istakao da nije problem u tome što Picula dolazi iz Hrvatske, već je to zbog njegovih stavova.

On je ukazao da su na većini funkcija Evropskog parlamenta koje imaju veze sa Srbijom Estonci, što je mnogo čudno.

Tonino Picula
foto EPA/IGOR KOVALENKO

U skladu sa velikim iskustvom koje sam stekao i poznavanjem prilika na Zapadnom Balkanu kao i politike proširenja EU, ovo imenovanje doživljavam kao priznanje za dosadašnji rad. Ova nova dužnost predstavlja kontinuitet brojnih aktivnosti posebno tokom mog proteklog mandata, kaže u izjavi za European Western Balkans Tonino Picula, novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Picula ističe da “kao i uvek do sada” pozdravlja i podržava činjenicu da je politika proširenja ponovo u fokusu EU”.

U pisanoj izjavi koju je Piculin kabinet dostavio ovom portalu takođe se napominje da će “jedan od glavnih izazova za Srbiju svakako, pored usklađivanja s pravnim tekovinama i vrednostima EU, biti usklađenost i sa aktuelnom politikom Brisela prema ruskoj invaziji na Ukrajinu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari