Vučić sprema plan i za pobedu Trampa i za pobedu Haris 1Foto: FoNet/ Predsedništvo Instagram

Srbija će naredne nedelje imati sastanak kako bi se pripremila za dolazak i Kamale Haris, kandidatkinje Demokrata i Donalda Trampa, kandidata Republikanaca, u Belu kuću posle predsedničkih izbora u Americi koji slede za manje od deset dana.

To je najavio predsednik Srbije, Aleksandra Vučić, gostujući u subotu na televiziji Prva, s obzirom na to da je, kako je naveo, imamo dve nepoznate o tome šta dolazi iz Amerike, ali ne precizirajući kada i gde će sastanak biti održan i ko će mu prisustvovati.

Vučić je ukazao na primer EU, koja je, kako je naveo, imala sastanak o tome šta će da radi ako Tramp pobedi.

– Oni se spremaju za to. Mi ćemo sledeće nedelje da se pripremimo za obe varijante. Imaćemo sastanak od deset sati da se spremimo za obe varijante – najavio je on.

Sagovonici Danasa kažu da je to dobra odluka, budući da ukoliko pobedi Tramp tokom tranzicije vlasti može doći do zategnute situacije zbog očekivanja od država regiona i reakcija na lidera na njih.

Igor Novaković, direktor istraživanja Isac fonda, za Danas kaže da u slučaju pobede Kamale Haris, tu nema onda nekih većih nepoznanica.

– Međutim, ono što jeste nepoznanica je šta će se desiti u slučaju pobede Trampa. Naime, onda sledi par meseci tranzicije vlasti i situacija može da postane prilično zategnuta u smislu i očekivanja od država regiona a i reakcija regionalnih lidera na to. Tu pre svega mislim na odnos između Beograda i Prištine – navodi on.

Vučić sprema plan i za pobedu Trampa i za pobedu Haris 2
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

A Boško Jakšić, spoljnopolitički analitičar za Danas kaže da je to dobra i očekivana vest jer svaka zemlja, uključujući i Srbiju, mora da ima jasan plan i varijantu A i B u odnosu na rezultat tih izbora.

– To su vrlo važni izbori koji će imati uticaj i na geostratešku poziciju Srbije i sveukupan razvoj i pozicioniranje ove zemlje. Ozbiljna diplomatija mora time da se bavi – kaže on.

Na pitanje koje tačke taj plan treba da sadrži, odgovara da pre svega treba poći od očekivanja američke politike u odnosu na to da li je u Beloj kući Tramp ili Haris i da već sada imamo sasvim dovoljno parametara da možemo da kažemo kakva će biti spoljna politika Trampa i prema regionu Zapadnog Balkana i Srbiji i kakva bi bila politika Haris.

– Njihove politike jesu apsolutni sukob dve vizije, ne samo Amerike, nego i sveta. U slučaju Trampa, to je jačanje izolacionizma Amerike, konfrontacija sa Kinom, ugrožavanje Ukrajine, obazrivog prbližavanja Rusiji i podrške svim autoritarnim stranama po svetu. Prema tome, u toj varijanti vlast u Beogradu bi mogla da bude zadovoljnija jer sigurno ne bi došla na tapet kritika. Iako bi morala da razmotri varijantu šta će raditi imajući u vidu bliske odnose Srbije i Kine, jer je Tramp toliko okrenut protv Kine, da mu je ona gotovo opsesija – ukazuje Jakšić.

Zato, kaže, bilo bi za očekivati imati plan kako odgovoriti na pritiske koje bi Tampova administarcija izvršila na Beograd da smanji blikost sa Kinom.

Vučić sprema plan i za pobedu Trampa i za pobedu Haris 3
Foto: EPA-EFE/ERIK S. LESSER

– U slučaju Kamaple Haris, može da se očekuje nastavak Bajdnove doktrine demokratija pritiv autokratije, koja podrzumeva i borbu za ljudska prava, parvnu državu, nezavisne institucije, slobodne medije. Dakle, čitav spisak koji ne odgovara srpskim vlastima. Tu treba plan kako se postaviti prema toj vrsti pritisaka koji bi dolazili iz Vašingtona – ukazuje Jakšić.

Na pitanje da bi Kosovo trebalo da se nađe na dnevnom redu, odgovara da su rešenja nema ni jedna ni druga opcija.

– Tramp je pokušao ekonomskim stimulansima da nešto pomeri, pa nije uspelo. Čak se desio fijasko jer je Izrael priznao Kosovo posle Vašingtonskog sporazuma, što i nije obećavajuće. Od Haris što se Kosova tiče mogla bi da se očekuje veća koordinacija sa EU, a onda bi to možda podrazumevalo veći angažman Amerike da se pritisnu pregovori. Amerikanci su tradicionalno poprilično nezadovoljni inertnošću EU koja oko toga nikakve proboje ne pravi. I verovanto bi mnogo više insistrali da se realizuju tačke iz Briselskog i Ohridskog sporazuma – zaključuje Jakšić.

Podsetimo, Vučić se, za razliku od prethodnih puta, ne izleće u preteranoj i očiglednoj podršci nekom od kandidata na izborima u Americi i ocenjuje da je kampanja oba kandidata strašno dobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari