Vučić pod pritiskom - Rusi ga guraju u radikalnije mere, Zapad ga je pročitao: Sonja Biserko o nastupu predsednika tokom "najznačajnijeg obraćanja ikad" 1Foto: Medija centar

Očigledno je da je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, pod velikim pritiskom sa obe strane – Rusije i Zapada – mišljenja je Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava.

Na osnovu današnjeg obraćanja predsednika Srbije na konferenciji novinare o ishodima susreta u Briselu sa kosovskim i evropskim zvaničnicima, sagovornica Danasa izvodi zaključak de to da je Vučić pod pritiskom može jasno videti iz njegovog nastupa.

– Rusi ga verovatno guraju u radikalnije ponašanje. Zapad ga je pročitao i sada je na delu neka vrsta završnice. Nece dozvoliti da Beograd i Moskva destabilizuje juzni deo Evrope. Sve treba sagledavati u širem kontekstu – ističe Biserko za Danas.

Vučić pod pritiskom - Rusi ga guraju u radikalnije mere, Zapad ga je pročitao: Sonja Biserko o nastupu predsednika tokom "najznačajnijeg obraćanja ikad" 2
Foto: EPA-EFE/ MAXIM SHIPENKOV (Arhiva)

O tome šta se dešavalo tokom pregovora u Briselu prethodnih dana, Vučić je kazao da su „Albanci sami rešili da sprovode jednostrane akcije“.

– Albanci su, niko ne razume zašto, sami rešili da sprovode jednostrane akcije i uvek su za to dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli – mi hoćemo da promenimo tablice. U skladu sa sporazumom o slobodi kretanja od 2. jula 2011. tačka 7, svi vlasnici će koristiti RKS ili KS tablice, izdavaće ih kosovski organi… Kurti je u Briselu rekao da svi moraju da imaju RKS tablice (Republika Kosovo), KS su statusno neutralne i izdaje ih UNMIK. Mi smo rekli sve može. Ukinuli su KS table protivpravno 2020, mi smo rekli – nema problema, dajte im KS table statusno neutralne. Kao opareni su skočili, sve su odbili – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naglasio da je „smisao“ albanske strane „mučenje našeg naroda na KiM i njegovo konačno proterivanje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari