Vučić: Poseta kineske delegacije potvrda „čeličnog prijateljstva“ 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas delegaciju Komunističke partije Kine, koju predvodi član Politbiroa Centralnog komiteta ove partije Džang Čunsien. Sastanku je prisustvovao i ambasador NR Kine u Srbiji Li Mančang.

Premijer Vučić je izrazio zadovoljstvo zbog posete kineske delegacije kao još jedne potvrde „čeličnog prijateljstva“ i sveobuhvatnog strateškog partnerstva dveju zemalja, koje je vidljivo i kroz učestalu razmenu poseta na najvišem državnom nivou. Srpski premijer je istakao značaj principijelnog kineskog stava o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i podrške Kine u međunarodnim organizacijama po tom pitanju. „Srbija pozdravlja jačanje uloge Kine na međunarodnom planu, posebno kroz inicijativu predsednika Si Đinpinga Pojas i put“, istakao je premijer Vučić. On je ukazao na to da visok nivo političkih odnosa Srbije i Kine prati ubrzan razvoj privredne saradnje, kako kroz bilateralne odnose, tako i kroz mehanizam Kina-CIEZ, o čemu svedoče i infrastrukturni projekti koje realizuju kineske kompanije u Srbiji.

Član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine Džang čestitao je premijeru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i preneo pozdrave kineskog predsednika i premijera. Kineski funkcioner je zahvalio premijeru Vučiću na podršci Srbije Kini na međunarodnim planu, između ostalog i stavom da podržava politiku „jedne Kine“. Džang je rekao da je Srbija sve popularnija u Kini i da je vidljivo sve veće interesovanje za razvoj bilateralne privredne saradnje. On je upoznao premijera Vučića sa pozitivnim kretanjem ekonomskih pokazatelja, kao i planom kineske države i partije za razvoj kineskog društva i ekonomije, koji podrazumeva i borbu protiv siromaštva i modernizaciju zemlje.

Premijer Vučić i Član Politbiroa Centralnog komiteta KP Kine Džang izrazili su očekivanje da će uskoro biti otvorena direktna avionska linija između Srbije i Kine, što bi umnomoge doprinelo razvoju saradnje, ali i upoznavanju naroda dveju zemalja.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas takođe sa Džang Čunsienom o realizaciji brojnih privrednih projekata i jačanju ukupne saradnje. Nikolić je najavio da će Srbija uskoro prezentovati prospekt u kome će biti obuhvaćeni projekti koji će biti ponuđeni stranim investitorima i skrenuo pažnju svom gostu da bi tu u velikoj meri i Kina mogla da prepozna obostrani interes, saopštila je pres služba predsdnika Republike. On je dodao da se zalaže da se između Srbije i Kine uspostavi još jača privredna saradnja, pogotovo u oblasti namenske industrije i poljoprivrede. Nikolić je rekao da su kineske investicije dale zamajac srpskoj teškoj industriji i da je najbolji primer za to železara u Smederevu, koja sada beleži rekordan obim proizvodnje. Što se tiče saradnje u oblasti poljoprivrede, trenutno su pred realizacijom ranije dogovoreni aranžmani, poput izvoza mesa u Kinu, a sigurno je da i tu postoji još mnogo prostora za unapređenje, jer naša zemlja proizvodi visokokvalitetne poljoprivredne proizvode, koji bi sigurno bili dobro dočekani na kineskom tržištu, istakao je predsednik Srbije.

Član Politbiroa Komunističke partije Kine Džang Čunsien preneo je Nikoliću pozdrave predsednika Kine Si Đinpinga i zahvalio mu na njegovom ogromnom ličnom doprinosu u uspostavljanju izvanrednih bilateralnih odnosa između naših zemalja. On je rekao da prošlogodišnje potpisivanje Sporazuma o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu između Srbije i Kine, kao i nedavna zvanična poseta predsednika Nikolića Kini, otvaraju brojne mogućnosti u daljoj saradnji naših država. Džang je posebno istakao da je Srbija danas zemlja u koju Kina gleda sa velikim poverenjem i koja igra značajnu ulogu u budućem ekonomskom razvoju ovog dela Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari