Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen: Nismo razgovarali o litijumu, ali tokom večere ću zamarati Ursulu i tim pitanjima 1foto: Printscreen

Zahvalan sam na podršci u prethodnom mandatu i nadam se i u ovom mandatu na funkcji u Evropskoj komisiji. Vi ste neko ko je na najvišoj funkcji, a dva puta ste dolazili daleko od urabanih sredina i to naš narod izuzetno poštuje i ceni, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednicom Evrospke komisije Ursulom fon der Lajen.

Fon der Lajen je danas stigla u dvodnevnu posetu Srbiji u sklopu njene zapadnobalkanske turneje.

Prema Vučičevim rečima, Fon derLajen je uvek bila spremna da nas čuje.

– Razgovarali smo o poziciji Srbije i rekao sam joj što i vama da dok sam predsednik Srbije napše glavne ciljeve naše spoljne i unutrašnje  politike nećemo menjati. To znači da je naš evropski put od ključnog značaja na zan i da ćemo raditi na tom putu. I da se nadamo rezultatima – naveo je Vučić.

On je naveo da je dijalog vođen i o geopolitičkim pitanjima i da je on rekao da Srbiaj poštuje rezolucije UN i teritorijali integritet države, te da je vlada u Kijevu dala agreman našem ambasadoru u Ukrajini.

Naveo je da su razgovarali i o KiM i da za razliku od nekih drugih neće da koristi ovu priliku da prebacuje krivicu na nekog drugog.

– Detaljno i temeljno sam izneo poziciju Srbije i o neophodnosti  kompromisa i razgovora – kazao je on.

Prema njegovm rečima, u trgovini robama i uslugama imali smo više od 51 milijardu evra u 2023. i da veruje da će ove godine biti više.

Reformska agenda

– Ono što je veoma važno je da smo govorili o Reformskoj agendi. Znamo naš posao po pitanju valadavine prava, posebno pravosuđa i završavanja suđenja u pravednom roku – naveo je on.

Vučić kaže i da su za nas vrlo važni infrastrukturni projekti sa EU, pogotovo pruga Beograd – Niš, a radi se i Niš-Dimitrovgrad.

Upoznao je, kaže, Fon der Lajen sa naporima da za EKSPO učinimo sve da demonstriramo snagu srpske ekonomije.

Zahvalio se za sve grantove od EU, kao i za novac iz Plana rasta.

Vučić posle sastanka sa Fon der Lajen: Nismo razgovarali o litijumu, ali tokom večere ću zamarati Ursulu i tim pitanjima 2
FOTO: Prinstscreen Pink

– Mogu da kažem da se nadam da ćemo ovog puta da otvorimo klaster 3 do kraja godine što bi bio signal da napredujemo na evropskom putu – naveo je Vučić.

Za večerom o litijumu

Prema njegovim rečima, iako je Fon der Lajen pristojna žena koja razume poziciju Srbije, ona je tražila da je tražila veću usaglašenost Srbije sa političkim deklaracijama EU.

– Na moje iznenađenje nismo razgovarali o litijumu. Nadam se da ćemo večeras i o tome. Pošto ovde misle da samo o tome pričamo. Iskoristiću večeru da zamaram Ursulu i o tim pitanjima jer mislim da će to može doneti ubrzani ekonomski razvoj Srbiji ako uspemo da očuvamo, uz pomoć EU, čistu životnu sredinu i sigurnost za naše ljude – kazao je Vučić kroz osmeh.

Ursula fon der Lajen: Očuvaćemo vašu divnu prirodu

Predsednica EK zahvalila se na dočeku i izrazila zadovoljstvo što je ovde. Istakla je da partnerstvo Srbije i EU jača i čestitala Vučiću na tome što je Srbija dostigla investicioni stepen.

Ona je govorila o tri inicijative. Među njima i Planu rasta z akoji je rekla da želi da zahvali na sjanom poslu oko Reformske agende koja je spremljena ali da treba da počne realizacija kako bi Srbija dobila 1,6 milijarde evra ukupno iz Plana rasta.

Druga inicijativa je partnerstvo o kritičnim sirovinama i čestita što je Vučić omogućio Srbiji da postane lider u oblasti elekstričlnih vozila što je industrija sutrašnjice.

EU je, kaže, spremna da pomogne, u tome.

– Kada govorimo o kritičnim sirovinama možete biti sigurni da ćemo očuvati vašu divnu prirodu i da ćemo uvek slučati i sarađivati sa lokalnim zajendicama jer je to standard EU – navela je ona.

Pohvala pomoći Ukrajini

Treća inicijativa odnosi se na investicioni plan za Zapadn Balkan, koji stalno donosi rezulatet i doneo je pet milijardi investicija.

– Kao što vidite sve to čini solidnu osnovu da Srbija postane članica EU. Vi ste i dalje posvećeni tome. U vreme sukoba biti deo EU je obećanje mira. Srnija je jedna od najnaprednijih na tom putu, možete da ispunite merila, pokazali ste da dela prate vaše reči. Zato radimo na otvaranju klastera 3. Pohvalila bih vašu pomoć Ukrajini – zaključila je Fon der Lajen.

Na pitanje Fon der Lajen da li je razgovarala sa Vučićem o učešću na samitu BRIKS, ona kaže da je Vučić ugostio nju i premijera Grčke.

– Moje prisustvo ovde danas je vrlo jasan znak da verujem da je budućnost Srbije u EU – kazala je ona.

Prema njenim rečima, Vučić je preduzeo brojne korake u tom pravcu, ali da je na narodu da odluči o svemu.

Vučić se odgovarajući na pitanje novinarima obratio Fon der Lajen i rekao da bi isti ljudi i iste medijske kuće uvek kad bi rekao nešto protiv Rusa ili Kineza odmah bi iskoristili i bili protiv njegove takve izjave.

Naveo je da je tekst iz londonskog Tajmsa izmišljen.

Prema njegovim rečima, za BRIKS je 4a odsto građana, a 42 za EU.

– To znači da sam juče otišao u Vršac i rekao da će Srbiaj biti na evroskom putu. Nema dve priče za bilo koga. Imam istu priču za bilo koga – naveo je on.

Vučić je pred gošćom prekorio novinara vrlo neprijatnim tonom, rekavši da je primitivno dobacivao.

– Moja politika se neće rukovoditi istraživanjima javnog mnjenja. Znate zašto? Poznajete li nekog ovde ko je podržavao smanjenje plata i penzija. Ne poznajete nikoga. Ja sam to uradio. I zato je Srbija sada tako snažna, jer je to bila vizionarsak politika – kazao je on.

Na pitanje kada očekuje Srbiju u EU, Fon der Lajen je rekla da je to lako pitanje jer svaka zemlja kandidat postavlja to pitanje i da je na zemlji kandidatu da izabere brzinu i kavlitet puta ka EU.

Ona kaže da je ubeđena da će i dalje uspešno ići, dok je Vučić dodao da će Srbiaj nastaviti da radi vredno i da je možda i on kriv.

– Sve ćemo učiniti da ubrzamo put u skladu sa reformama. Ono što smo uradili sa Planom rasta pokazalo je mogućnosti Srbije – rekao je on.

Dodao je da misli da će EU morati da donese i strateške političke odluke, jer, kako je objasni, koliko je za ovaj deo Evrope važno da bude deo EU, toliko je i Evropi to važno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari