(VIDEO) Vučić postao počasni građanin Subotice i poručio da je vreme odlaska iz tog grada završeno 1Foto: Printscreen/Pink

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić uručio je danas, na svečanoj sednici subotičkog parlamenta povodom Dana grada, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povelju počasnog građanina Subotice.

Vučić je zahvalio na priznanju i istakao da je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor trebalo da dobije povelju počasnog građanina, „zajedno sa mnom, možda i umesto mene i pre mene“.

Imali smo dovoljno hrabrosti da pre 10 godina krenemo u proces koji se nikome posebno nije dopadao, ali je sada deo istorije i budućnosti koju niko ne može da okrene u lošijem smeru, naveo je Vučić.

Nimalo mi ne smata mađarska zastava, mađarski jezik ili svi ostali, rekao je Vučić, dodajući da to samo pokazuje koliko je raznovrsnost Subotice „naše blago i bogatstvo“.

Vučić je rekao da ljudi zaborave šta je sve urađeno u ovom gradu i da je dobro što su kroz kratak film imali priliku da vide šta je sve učinjeno u proteklom periodu.

Niko ne može da nam oduzme ono što smo uradili, fabrike koje smo doveli u Suboticu, učestvovali smo u ključnim infrastrukturnim projektima koji nas povezuju sa centralnom Evropom, naglasio je on i najavio da će za par meseci biti završen deo pruge od Novog Sada do Subotice.

Napravićemo nešto novo na Horgošu, zamolićemo i evropske partnere da nam pomognu finansijski, dodao je Vučić.

Vučić je rekao da je Subotica peti grad po veličini u Srbiji i ocenio da je vreme odlazaka iz tog grada završeno, jer ovde jednako lepo žive Srbi, Mađari, Hrvati, Bunjevci i Romi.

Mi nismo naučili ili promenio se odnos svakog od nas, pa danas ni priznanja nisu važna ili postoje samo negativni komentari. Naše je da pokušamo da budemo drugačiji, da cenimo dela, ono što je urađeno, jer to niko neće moći da nam oduzme, smatra šef države.

Kada izgubite vlast, ne tako skoro kako neki misle, i tada šta god govorili, niko neće moći da vam oduzme sve ono što ste uradili, rekao je Vučić.

Počastvovan sam što sam dobio priznanje i neskromno verujem da sam malo doprineo napretku Subotice. Ovo priznanje mi je i teret na ramenima, jer znam da ćemo morati još da uradimo za grad, zaključio je Vučić.

Predsednik Skupštine grada Subotice Balint Pastor je rekao da taj grad ove godine obeležava 244 godine od kada je pročitana povelja kojom je Subotica odlikovana titulom slobodnog grada.

Pastor je ocenio da je saradnjom vlade Mađarske i Srbije 2014. godine postignut dogovor o obnovi subotičke sinagoge, koja je sada jedina sačuvana sinagoga u svetu sagrađena u stilu secesije.

Grad zahteva ne samo gradnju novih objekata i ulica, obnovu i sanaciju postojećih, grad zahteva i viziju, dodao je Pastor.

U Subotici se realizuje nekoliko investicija koji su kapitalni objekti za Srbiju, poput radova na završetku Narodnog pozorišta, završenog ipsilon kraka autoputa, modernizacije i izgradnje železničkog koridora, rekao je Pastor i naglasio da Subotica, iako grad na granici, više nije na periferiji.

On se osvrnuo i na situaciju sa migrantima na teritoriji tog grada i naglasio da se monopolom fizičke prinude mora garantovati bezbednost građana, kao temeljna vrednost.

Pastor je apelovao da državni organi obezbedne mirne i sigurne uslove za svakodnevni život građana.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić istakao je da se najviše zvanje grada dodeljuje jednom predsedniku i dodao: „i to kakvom, gospodo draga“.

Po mom ličnom uverenju, koje deli većina u Srbiji, jedan od najmudrijih i najboljih lidera kojeg je Srbija ikada imala u svojoj istoriji. Hvala Bogu dragom, ima ga i dalje, a Bože zdravlja, imaće ga još dugo, rekao je Bakić.

Ponosan sam što sam dobio priliku da budem u timu, koji vodi Vučić, koji diže Srbiju, vratio joj dostojanstvo, nacionalni ponos i ugled u svetu, rekao je Bakić.

Dobitnici nagrade Pro Urbe Subotice su i poslastičarnica „Pelivan“, koja slavi 100 godina postojanja, i doktor urologije Nandor Šemeši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari