Vučić pravi novu predstavu za svoje birače 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Uklanjanje zaštitne ograde ispred Predsedništva Srbije i najavu predsednika Aleksandra Vučića da će ubuduće tu zgradu spolja obezbeđivati samo pripadnice vojne jedinice „Kobre“, sagovornici Danasa tumače kao Vučićevo nastojanje da skrene pažnju javnosti na sebe, te da „ispinuje“ priču da učesnici protesta „1 od 5 miliona“ sprovode nasilje nad ženama.

S druge strane, savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je juče da „iako je to protivno svim bezbednosnim preporukama i zakonu, građani će sada moći da priđu do samih vrata, da se ne bi pravila fama od događaja, kakav se odigrao ispred Predsedništva u subotu uveče“.

Podsetimo, u subotu su organizatori demonstracija pokušali da dođu do zgrade Predsedništva, kako bi ostavili papir sa zahtevima „stručnog tima protesta“, ali su sprečeni kada su zaštitnu metalnu ogradu sastavljenu iz delova istrčali i podigli pripadnici jedinice „Kobre“.

Oni su grubo odgurnuli demonstrante preko ograde i udarajući ih pesnicama. Jednog od vođa protesta su i preneli preko ograde. To je jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, koji je pokazao u nedelju na konferenciji za novinare modrice koje su mu nanete tom prilikom.

Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke, konstatuje za Danas da „nakon što su Vučićevi batinaši nasrnuli na pristojne mlade ljude iz organizacije Jedan od pet miliona, nanevši jednom od njih ozbiljne povrede, Vučić pokušava da skrene pažnju javnosti“.

– I umesto da se izvini građanima Srbije za novu brutalnost njegovog režima, on na bezobrazno ciničan način ponovo izvrgava ruglu sve one koji ne misle poput njega. Uprkos njegovoj bahatosti i spremnosti da pribegava svakoj vrsti nasilja, nikada nećemo odustati od borbe za normalnu Srbiju, i nećemo se zaustaviti dok ne vidimo leđa i njemu i kanceru koji se proširio Srbijom, poručuje Samofalov.

Prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, Vučićevi potezi su „još jedan marketinški trik, nešto slično kao i u Skupštini grada pre nekoliko meseci – izvođenje žena, pa onda spinovanje priče o nasilju nad ženama“.

– Ništa novo. Još jedna Vučićeva predstava za svoje birače, ističe Stojanović za naš list.

Radnici Beograd puta juče su uklonili zaštitnu ogradu ispred zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu. Kako je preneo RTS, Suzana Vasiljević kazala je da je to „jedinstven primer u svetu, da probamo da pokažemo kako je Srbija demokratska država, koja je otvorila prostor oko Predsedništva, nadamo se da će svi umeti to da poštuju i da će se sa poštovanjem odnositi prema objektima koji su simbol države“. Ona je ponovila da će, po nalogu predsednika, sam ulaz ubuduće obezbeđivati pripadnice specijalne jedinice „Kobre“, sa oznakama i „verovatno u vojnim uniformama“, kako ne bi bilo spekulacija o tome ko obezbeđuje zgradu.

– Ovu zgradu jedino i isključivo obezbeđuju pripadnici specijalne jedinice „Kobre“, kao i u prošlu subotu, naglasila je Vasiljević. Aleksandar Vučić je prekjuče više puta naglasio da će Predsedništvo čuvati „samo devojke“.

Voštinić: Srbija je atomizirano društvo

Predrag Voštinić iz Lokalnog fronta ocenio je juče gostujući na TV N1 da nije karakteristično za specijalne jedinice vojske da se obračunavaju na način kako se to dogodilo u subotu uveče ispred zgrade Predsedništva. On je istakao da je istina da bi neko trebalo da čuva zgradu Predsedništva, ali „daleko od toga da bi tako trebalo da je čuva“. „Nije karakteristično, pogotovo za specijalne jedinice vojske, da se onako obračunavaju sa čovekom koji je došao da, kako smo čuli, po dogovoru odnese zahteve ispred Predsedništva. Dakle, očito se radi, prvo, o ljudima koji ne poštuju dogovor, to smo se uverili već godinama, a drugo o ljudima koji ne prezaju od nasilja da neke svoje interese zaštite“, ukazao je Voštinić. Poruku predsednika Srbije da će sledeći put zgradu čuvati žene on je ocenio kao ponižavanje žena. Prema Voštinićevom mišljenju, Srbija nije podeljeno, „već atomizirano društvo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari