Vučić: Predsednička funkcija nije rezrevna fotelja 1Foto: Medija centar

Premijer Aleksandar Vučić najavio je večeras na TV Hepi da će SNS izaći na predsedničke izbore sa svojim kandidatom ali nije precizirao ko će to biti.

Vučić je izrazio očekivanje da će na predsedničkim izborima koji se očekuju na proleće naredne godine, biti mnogo kandidata, i ocenio da ta funkcija nije i neće biti rezervna fotelja za bilo koga, aludirajući na to što Jeremić nije izabran za generalnog sekretara UN. Sudeći po reakcijama večerašnjeg gostovanja premijer ne vidi da bi Srpska napredna stranka mogla imati ozbiljnog protivkandidata.

Prema njegovim rečima svako ko dobije „deset do 15 lajkova ili retvitova“ pomisli da je najbolji kandidat za predsednika Srbije. „Neki pomisle i da imaju mnogo veliku podršku građana“, ironično je prokomentarisao Vučić aktivnosti predstavnika opozicije na društvenim mrežama.

Vučić je rekao i da misli da se predsednik Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović neće kandidovati, kao i da kandidat neće biti ni bivši predsednik Srbije i Demorkatske stranke Boris Tadić. Prema njegovim rečima, delovi DS se dogovaraju kako da podrže Jeremića, a oni drugi da podrže Sašu Jankovića. „Oni su veliki favoriti“, ironično je prokomentario Vućić te kandidature o kojima pišu mediji, navodeći da će Srpska radikalna stranka podržati svog lidera Vojislava Šešelja.

Vučić je večeras izjavio je da je za Srbiju najbolje da bude na evropskom putu i da zadrži najbolje moguće odnose s Rusijom i Kinom. „Suviše smo mala zemlja da bi se izjašnjavali“, rekao je Vučić, govoreći o međunarodnom položaju Srbije u kontekstu odnosa u svetu. „Uspeli smo da očuvamo veoma dobre odnose s Rusijom“, rekao je on dodavši da je Srbija to uspela da uradi uprkos povremeno nerazumevanju prijatelja. 

Vučić je naveo i da Eropska unija ponekad ne želi, a ponekad želi da razume odnos Srbije s Rusijom. Vučić je prokomentarisao i poslednja dešavanja u Skupštini.

„Očigledno je da se pokazuje velika nervoza kod ljudi koji ne mogu da se pohvale idejama“, rekao je Vučić. On je ocenio i da pad rejtinga opozicionih stranaka, koji vide u istraživanjima dovodi do toga da u parlamentu pribegavaju nasilju.

„Pada im rejting i onda žele nasiljem da ga vrate“, rekao je Vučić, dodavši da se opozicija, kad god je dolazio u parlament „ili sklonila ili je u političkom smislu dobila po nosu“

Vučić je večeras najavio i mogućnost smanjenja poreza i doprinosa na zarade u drugoj polovini naredne godine. „U drugoj polovini naredne godine ići ćemo na smanjenja poreza i doprinosa na zarade i ići ćemo i na smanjenje drugih poreskih stopa“, rekao je Vučić . Prema njegovim tvrdnjama Srbija će zahvaljujući tome još jače moći da ohrabri sopstveni privredni rast. On je naglasio i da je za to potrebna poreska disciplina, plastično objasnivši da se u 90 odsto pekara i poslastičarnica na jugu zemlje ne izdaju fiskalni računi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari