Predsednik Srbije se danas obraća javnosti: Vučić predstavlja odgovor na „velike probleme“ 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je da će u današnjem obraćanju, koje je zakazano za 18 časova u Palati Srbije, detaljnije govoriti o „svim velikim problemima“ s kojima se Srbija suočava kao i o tome kako će Beograd odgovoriti na njih.

Dodao je da bi početkom juna trebalo da se konsultuje s predstavnicima političkih partija o trenutnoj poziciji Srbije u svetlu krize u Ukrajini, na šta mu je odgovorio Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, rekavši da „kanabe na Andrićevom vencu“, nije pravo mesto za to, već Narodna skupština.

Vučića kao reizabranog predsednika Srbije čekaju ustavne konsultacije sa parlamentarnim strankama o budućoj vladi, a mnogi smatraju da bi to mogla da bude vlada zaokreta ka Zapadu. Tačnije Vlada koja bi se postepeno uključivala u kaznene mere EU i SAD protiv Rusije zbog rata koji ona vodi protiv Ukrajine. U tom smislu, smatra se da će predsednik odgovornost za zaokret nastojati da podeli sa građanima i delom opozicije.

Vučić je prethodnih dana imao niz susreta u Grčkoj, Berlinu i Beogradu, sa evropskim, i najvišim nemačkim zvaničnicima, čije su teme snabdevanje gasom koji nije ruski, sankcije, Kosovo, Balkan i odnos prema BiH.

U Berlinu se prvi put posle oktobra prošle godine, u sredu uveče, sreo i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Vučić je ocenio da je politička pozicija Srbije „nikad teža“ kao i da je „dodatno komplikovana“ izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je posle sastanka sa kancelarom Olafom Šolcem i šeficom diplomatije Analenom Berbok u Berlinu, rekao da je situacija u kojoj se Srbija nalazi s obzirom na krizu u Ukrajini, „gotovo nemoguća“.

Ponovio je da je Srbija na evropskom putu, da se neće „okretati nigde drugo“ kao i da ostaje vojno neutralna.

Najavio je i da će tehnički dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen 13. maja u Briselu.

Vučić je podsetimo, obraćanje najavio za prošli petak, ali je otkazao i pomerio za posle povratka iz Berlina. Odmah po povratku iz Berlina, u petak se u Beogradu sastao i sa ministarokom odbrane Nemačke Kristinom Lambreht, koja je bila na proputovanju i u Sarajevu i u Prištini.

Prethodnih dana, utisak je bio da je Nemačka u diplomatskoj ofanzivi, koja se nastavlja i dalje. Specijalni nemački izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin trebalo bi da 9. maja doputuje u Beograd, i to bi bila prva njegova poseta u tom svojstvu.

Zanimljivo je da su i pojedini nemački penzionisani poslanici poput Knuta Flekenštajna, ili aktivni kao Jospi Juratović, ovih dana boravili u Beogradu, kao gosti na skupovima i panelima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari