Olaf Scholz Aleksandar Vucicfoto EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije želeo danas da komentariše rezultate izbora u Saksoniji i Turingiji na kojima je desničarka partija Alternativa za Nemačku osvojila ozbiljno dobar rezultat, ali u subotu nije štedeo reči ukazujući kako je narod u Nemačkoj odgovorniji i ozbiljniji od srpskog po pitanju litijuma.

Vučić je iz Praga, gde je učestvovao na Globalnom bezbednosnom forumu, a komentarišući kritike dela javnosti po pitanju iskopavana litijuma u Srbiji koje podržava nemački kancelar Olaf Šolc, rekao da postoji razlika između nemačkog i sprkog naroda.

– Šolc ima sutra izbore u Turingiji i Saksoniji. Teške i važne izbore. I on je u finišu svoje kampanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma i kaže narodu “to je naša budućnost”. I nije imao bilo kakve probleme – naveo je Vučić.

Dodao je da je to jasan signal nemačkoj industiji da će biti ispred konkurencije i da će autoindsutrja moći da radi najbolji posao za nemačku državu i građane.

Prema njegovim rečima, kod nas ljudi iskopavanje litijuma bez ijedne činjenice kritikuju.

To je za njega bilo dovoljno da zaključi da su Nemci neuporedivo ozbiljniji, manje površni i odgovorniji prema svojoj budućnosti, a da će Srbi nekad u inat da izaberu najgori put po nas.

Ispostaviće se da finiš Šolcove kampanje na radovima na rudniku litijuma nisu dali rezultate za njegove socijaldemokrate, koje su dugo bile sila nemačke politike, u anketama u Saksoniji i Tiringiji, uoči izbora su imale jednocifrenu podršku.

Šolc je zbog rezulata zabrinut.

Nakon projekcija rezultata, objavljenih u nedelju uveče, Vučić nije želeo da ih komentariše.

U Tiringiji je Alternativa za Nemačku postala prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. U Saksoniji je bila tesno druga iza konzervativaca.

– Nisam neko ko ima ni pravo ni obavezu, pre svega nemam parvo, da naročitio i posebno komentarišem – rekao je u ponedeljak Vučić upitan da prokomentariše nove političke vetrove u Nemačkoj.

Kaže da su rezultati manje-više očekivani i da je skok Sare Vagenkneht i njenog pokreta očigledan.

– To je unutrašnje pitanje Nemačke. Mi ćemo da sarađujemo sa Nemačkom i poštujemo izbor nemačkih građana – zaključio je Vučić.

Podsetimo, 19. jula u prisustvu nemačkog kancelara u Beogradu je potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, što otvara vrata iskopavanju projektu litijuma u Srbiji, a koristiće nemačkoj autoindustriji. Tome se protivi deo građana ove zemlje zbog čega je od tada održano više od 40 protesta širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari