Da li EU više smeta to što je u Kazanju čak četvoro ministara, ili Putinu što tamo nije Vučić? 1Foto: EPA-EFE/ALEXANDER NEMENOV

„Lideri svih zemalja imaju pravo da putuju gde žele, ali jednu stvar moramo da naglasimo, naročito kada je reč o zemljama kandidatima – pozicija EU o Rusiji i kontaktima sa tom zemljom je izolacija“, rekao je portparol Unije Peter Stano, reagujući na činjenicu da je Srbija poslala čak četvoro ministara Vlade Srbije na Samit BRIKS u Kazanj.

S druge strane, o tome kako je predsednik Rusije Vladimir Putin reagovao na to što na Samit BRIKS nije otišao Aleksandar Vučić, predsednik države, nego je poslao četvoricu ministara, javnosti je ostalo nepoznato.

Iz razgovora Vučića i Putina telefonom, 20. oktobra, posle dve i po godine pauze, kako je svedočio predsednik Srbije, na godišnjicu od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ovdašnja javnost je saznala samo da bi građanke i građani trebalo da budu mirni ove zime, jer će Rusija obezbediti dovoljno gasa, po povoljnim cenama.

Koliko je Vladimir Putin „ljut“ na svog gotovo jedinog nazovi saradnika na evropskom tlu, pored Milorada Dodika, predsednika Republike Srpske, kao i zašto mu toleriše „kuliranje“ i neodlaske na bitna dešavanja, koja bi dokazala privrženost ostvarenju interesa ruskog agresora na Ukrajinu, pitanja su bez odgovora, pre svega, zato što o njima ćuti zvanična ruska spoljna politika.

Zašto se Putin zadovoljava posetama drugorazrednih političara u odnosu na Aleksandra Vučića, koja su, doduše, vrlo učestala, jer gotovo svakog meseca neki visoki državni zvaničnik Srbije boravi u Moskvi, a s druge strane, zašto to čelnici Evropske unije tolerišu, nastavljajući da podstiču i tvrde da žele Srbiju u Uniji.

Da li EU više smeta to što je u Kazanju čak četvoro ministara, ili Putinu što tamo nije Vučić? 2
foto FoNet Božana Pavlica

Prema rečima psihologa Žarka Koraća, EU će neodlazak Vučića na sastanak BRIKS videti kao njegovo delimično distanciranje od Putina.

– Pre toga je potpisao u Dubrovniku deklaraciju u prisustvu Volodimra Zelenskog, koja nedvosmisleno podrškom teritorijalnom integritetu Ukrajine, osuđuje Putinov rat. Međutim, iako nije otišao u Kazanj, on je pre toga razgovarao sa Putinom telefonom, da bi politički amortizovao svoj nedolazak i pohvalio se da je ponovo dobio dobru cenu za ruski gas – ističe Korać.

Ali pitanje je koliko će Vučićeva romansa sa Zapadom trajati, dodaje.

– Trenutno je potpuni zastoj u pregovorima Beograd – Priština i Zapad vrši ozbiljan pritisak na Aljbina Kurtija da ne zateže situaciju na severu Kosova. To otvara slobodan prostor Vučiću da može da se više nego ranije okrene Zapadu. I on to koristi. Ali haotična i izrazito proruska proslava oslobođenja Beograda, iz koje bi se mogao steći utisak da su jedinice NOP-a u tome samo simbolički učestvovale, pokazuje koliko smo svi žrtve desetogodišnje političke kampanje njegovih medija da je najveći prijatelj Srbije Rusija, a Zapad neprijatelj – smatra Korać.

Kako kaže, toga nije bilo u tom obimu čak ni po završetku Drugog svetskog rata rata, pre sukoba sa Staljinom.

– Dakle za sada je okretanje Zapadu još uvek samo flert. Znaćemo da je ozbiljno kada proruska propaganda u prodržavnim medijima prestane – zaključuje Žarko Korać.

Naznačimo, portparol EU je na konferenciji za novinare u Briselu uoči Samita BRIKS još jednom ukazao na obaveze država koje teže ka punopravnom članstvu.

„Da se usklade sa odlukama i stavovima Evropske unije, ukoliko se nadaju napretku na pristupnom putu“, rekao je Stano.

Da li EU više smeta to što je u Kazanju čak četvoro ministara, ili Putinu što tamo nije Vučić? 3
foto FoNet Aleksandar Barda

Prema rečima Sofije Popović, novinarke EWB, videli smo da se portparol Evropske unije oglasio sa jednom porukom kakvu uvek pošalju u sličnim situacijama.

– Evropska unija očekuje da se Srbija distancira od Rusije na čemu vlast u Srbiji radi. To distanciranje se ne ogleda samo u tome sa kim se Vučić sastaje i na koje forume odlazi, već u nekim konkretnim potezima. Jedan od primera je izgradnja gasnog interkonektora sa državama EU čime se Srbija posle četvrt veka oslobađa potpune zavisnosti od ruskog gasa – kaže sagovonica Danasa.

To što su vlasti odlučile da Srbija bude predstavljena na nivou od četiri ministara u Kazanju vidim kao jednu vrstu kupovine vremena, ali i poruku delu biračkog tela da se Srbija ne distancira od Moskve, iako je na terenu situacija potpuno drugačija, dodaje.

Moskva svakako ne može da bude zadovoljna na kom nivou je Srbija predstavljena, ali ne postoji drugi politički akter u Srbiji koji može da preuzme vlast, a na kog Moskva može da računa više nego na trenutnu vladajuću većinu. Trenutna politika vlasti je maksimum koji Moskva može da dobije u Srbiji – zaključuje sagovornica Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari