Šta radi Vučić sa Putinom? 1Foto: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY/SPUTNIK/KREMLIN

Aleksandar Vučić se više od dve godine nije čuo sa Vladimirom Putinom.

Hteo je predsednik Srbije da takva vest izađe u javnost istovremeno kada je poslao Aleksandra Vulina, potpredsednika Vlade i jednog od najpoznatijih ruskih špijuna sa ovih prostora od kada je počela agresija na Ukrajinu, u Moskvu, da se vidi sa predsednikom Rusije.

Zbog špijuniranja ruskih opozicionara dok su boravili u Beogradu, sa mesta ministra policije i prvog čoveka Bezbednosno-informativne agencije, Sjedinjene Američke Države uvele su mu rampu na ulazak u tu državu, što Vučića nije previše opteretilo te mu je dodelio poziciju potpredsednika u narednom sastavu Vlade. A, Putin mu je dodelio orden.

Međutim, da li je predsednik Srbije rekao istorijsko ne predsedniku Rusije, pitanje je koje se ovih dana najviše postavlja, izvesno – ne samo domaćoj već i inostranoj javnosti, imajući u vidu da je Putin jedino mogao da računa na savezništvo sa Srbijom, odnosno liderom bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska, Miloradom Dodikom – na gotovo celom evropskom kontinentu.

Naime, kao nikada ranije, brzo, sa dosta jasnom porukom u smislu toga da se verovatno neće odazvati Putinovom pozivu da učestvuje na Samitu zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) koji se održava krajem oktobra u ruskom gradu Kazanju, oglasio se Vučić nakon poziva predsednika Rusije, prenetom u javnom prenosu njegovog razgovora sa Vulinom u Moksvi.

Naznačimo i da je Putin prilikom tog poziva istakao kako za par meseci, u samu zimu, ističe energetski sporazum koji imaju Rusija i Srbija, i to, istakao je, dosta povoljan sporazum, koji gotovo niko na svetu da nema o ruskom gasu.

Ova očigledna pretnja Vladimira Putina, koji se, prema Vučićevom svedočenju, sa srpskim predsednikom nije čuo više od dve godine, prenešena uživo dok je razgovarao sa Aleksandrom Vulinom, može da se izvesno tumači u pravcu toga da Putinu smeta aktuelna politika Aleksandra Vučića i da ga drži u šaci sa ucenjivačkim gasnim potencijalom.

Vučić naveliko sarađuje sa liderima EU. Od francuskog predsednika kupuje oružje, nemačkom prodaje litijum i odoleva najvećem izazovu za sopstveni rejting – pobuni naroda zbog namere iskopavanja ovog metala i uništenje životne sredine.

Istovremeno, naveliko sprovodi francusko-nemački plan kojim se suverintet kosovskih vlasti prenosi u punoj snazi na sever nekadašnje južne srpske pokrajine, ostavljajući sopstveni narod tamo u strahu, koji mu je upravo on brižljivo unosio decenijama unazad. Gotovo da nije prstom mrdnuo na „upad“ kosovske policije u srpske institucije u sve četiri opštine na severu Kosova.

Vučićev odgovor na Putinov poziv da dođe u ruski grad na konferenciju BRIKS, da možda neće imati vremena zbog već zakazanih susreta sa liderima zapadnog sveta, koji je u ratu sa Rusijom, nije konačan. Odlučiće, naveo je, oko 10. oktobra na koju stranu će krenuti – da li na zapad ili na istok.

Za to vreme srpsko oružje uveliko se izvozi u Ukrajinu, tvrde istraživački novinari i portali, kojim se ubija Putinova vojska.

Putinu ništa ne znače srpske sankcije ali bi mu značilo da ovde više nema svoje podanike. To je možda i razlog zbog kojeg Vučić više nigde ne ide bez Milorada Dodika. Da ne bude jedina „izdajica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari