Možda Vučić i prihvati Putinov poziv, ali baš dan pre dobije grip: Treba li predsednik Srbije da ode na samit BRIKS? 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Optužbe iz Kremlja o izvozu srpskog naoružanja i vojne opreme treba shvatiti ozbiljno i ne treba preuzimati bespotreban bezbednosni rizik kao što je prihvatanje učešća na Samitu BRIKS-a.

Vučić je odredio Vulina da glumi velikog rusofila u okvirima režima, te je njemu poverio da bude frontmen u održavanju veza sa Moskvom. Polazeći od toga malo je verovatno da će Aleksandar Vučić otići u posetu Rusiji. Možda to i prihvati ali baš dan pre nje dobiće grip, kažu sagovornici Danasa komentarišući eventualni odlazak predsednika Srbije, Aleksandar Vučića, na naredni samit zemalja BRIKS.

Poziv na učešće na samitu, koji se održava od 22 do 24. oktobra u Kazanju, Vučiću je uputio predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vulinom na marginama Istočnog ekonomskog samita u Vladivostoku.

Putin je naglasio da očekuje srpskog predsednika i istakao da je poziv predsedniku Srbije već upućen, preneli su mediji.

„Čekamo predsednika Vučića na događajima BRIKS-a u Kazanju u proširenom formatu. Poziv smo uputili, i nadam se da će ga prihvatiti“, naglasio je ruski predsednik.

Time je, čini se, pokazao želju da konačno vidi i čuje srpskog predsednika. Putin je i podsetio da u martu 2025. godine ističe ugovor za isporuku gasa.

“Zanima nas vaša ocena događaja uregionu u kontekstu bezbednosti i ispunjavanje međunarodnih ugovora poput Dejtonskog sporazuma, a i bilo bi zanimljivo i korisno da čujemo vaš stav o tim stvarima”, rekao je Putin.

U ovakoj situaciji, kada Putin otvoreno poziva Vučića da se vide, otvara se pitanje treba li i hoće li Vučić to da prihvati, s obzirom na to da se dve i po godine, kako je Vučić rekao, nisu čuli.

Možda Vučić i prihvati Putinov poziv, ali baš dan pre dobije grip: Treba li predsednik Srbije da ode na samit BRIKS? 2
foto FoNet/AP

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi da srpska vlast štiti nacionalne interese, njeni predstavnici koristili svaku priliku da se susretnu sa funkcionerima bitnih zemalja koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

– Tada se ne bi ni postavljalo pitanje da li bi Vučić trebalo da se sretne sa Putinom, što naravno ne bi isključivalo održavanje veza i sa državama koje nam po pitanju Kosova nisu naklonjene ali su na drugim poljima za nas veoma važne – navodi on za Danas.

Možda Vučić i prihvati Putinov poziv, ali baš dan pre dobije grip: Treba li predsednik Srbije da ode na samit BRIKS? 3
foto Radule Perišić/ATAImages

Ali dodaje da pošto je Vučić američki vazal, koji odricanjem od Kosova plaća ceh za tolerisanje njegove autokratske vladavine u srcu Evrope, on ne sme da se sastane sa predsednikom Ruske Federacije.

– Odredio je Vulina da glumi velikog rusofila u okvirima režima čiji glasači su naklonjeni Rusiji te je njemu poverio da bude frontmen u održavanju veza sa Moskvom. Polazeći od toga malo je verovatno da će Aleksandar Vučić otići u posetu Rusiji. Možda to i prihvati ali baš dan pre nje dobiće grip – smatra Anđelković.

Dok Nikola Lunić, izvršni direktor Saveta za strateške politike, za Danas kaže da će sastanak potpredsednika Vlade sa predsednikom Ruske Federacije, a posebno poruke koje su poslate, sigurno zabrinuti naše partnere i u EU i u NATO.

Možda Vučić i prihvati Putinov poziv, ali baš dan pre dobije grip: Treba li predsednik Srbije da ode na samit BRIKS? 4
Foto: Nikola Lunić

– Aktuelne geopolitičke turbulencije i konsekventna spoljnopolitička histerija neće ostaviti prostora za odbranu interesa Srbije od tako jakih izjava kao što je savezništvo sa Rusijom. Pored diskreditacije evropskih principa i vrednosti sa priznanjem o sastavljanju spiskova za verbalni delikt, sada je Vulin otišao korak dalje i kompromitovao deklarisanu vojnu neutralnost i spoljnopolitičku orjentaciju Srbije. To u praksi samo znači da se potpredsednik Vlade Srbije ne osvrće ni na Ustav, ni na državnu legislativu, a najmanje na deklarisani politički program SNS sa kojim su ostvarili politički legitimitet. Jednostavno, čovek živi svoja ubeđenja i savesno sprovodi program svog bizarnog Pokreta socijalista i uvezene ruske franšize “Srpskog sveta – navodi Lunić.

Prema njegovim rečima, geografski položaj Srbije je presudan faktor njenog geopolitičkog položaja.

– Kao što je u ekonomskom i privrednom kontekstu Srbija već praktički integrisana u EU, tako će uskoro biti i spoljnopolitički, ali i bezbednosno. To su istorijski interesi Srbije i njeno prirodno okruženje. Međutim, uveren sam da interesi Srbije u ovakvom tehnološkom rapidnom razvoju koji generiše sofisticirane bezbednosne pretnje, prevazilaze integraciju u EU i NATO, kao i kreiranje strategijskih partnerstava. Globalna geopolitička rekompozicija moći nam nameće potrebu za dugotrajnim savezništvom sa predvidljivim i pouzdanim partnerom sa kojim bi izgradili odnos poverenja – ukazuje on.

I dodaje da je predsednik Vučić tokom posete Makrona poslao sjajnu poruku o našem interesu za stabilnost regiona.

– Ali se takvi stavovi mogu tumačiti kao hipokrizija ukoliko nema odgovornosti za radikalne izjave visokih zvaničnika. U ovom trenutku, Vulinova izjava o savezništvu Srbije i Rusije se ne može tolerisati i premijer bi po hitnom postupku trebao da “prihvati” njegovu ostavku – smatra Lunić.

Kada je o odlasku na samit BRIKS reč, Lunić kaže da Srbija ima jasnu i nedvosmislenu spoljnopolitičku poziciju po pitanju rata u Ukrajini i dosledno podržava njen suverenitet i teritorijalni integritet.

– U svim međunarodnim organizacijama smo takav stav i potvrđivali savesnim glasanjem, kao i potpisivanjem deklaracija. Optužbe iz Kremlja o izvozu srpskog naoružanja i vojne opreme treba shvatiti ozbiljno i ne treba preuzimati bespotreban bezbednosni rizik kao što je prihvatanje učešća na Samitu BRIKS-a. Aleksandar Vučić bi verovatno preuzeo takav rizik za sopstveni život, ali predsednik Srbije to ne treba to da čini. Preveliki broj misterioznih nesreća se dešava u Rusiji u ovom trenutku da bi Srbija rizikovala da ostane bez predsednika – upozorava Lunić.

Skreće pažnju na to da “ne treba zaboraviti da Aleksandar Vučić ima nesporan politički legitimitet, i da bi eventualni “slučajni” pad sa višespratnice dugotrajno destabilizovao i Srbiju, a verovatno i region”.

– Upravo to je u ovom trenutku interes Rusije i njenog predsednika – diversifikacija konflikta u Ukrajini – zaključuje Lunić.

Podsetimo, pre godinu dana dvojica poslanika Pokreta socijalista, čiji je Vulin osnivač, podnela su parlamentu predlog rezolucije o pridruživanju Srbije BRIKS-u. Vulin je inače, između ostalog, u Vladi zadužen i za praćenje mera za unapređenje saradnje Srbije sa zemljama BRIKS-a.

Vučić je govoreći o BRIKS-u naveo da će Srbija dok je on predsednik biti na evropskom putu. Ali je dodao da je za Srbiju dobro da čuva odnose sa zemljama BRIKS-a.

„Očigledno je veliki broj zemalja koje žele da se izvuku ispod plašta ili čizme dominacije Zapada. To će biti pitanje za neke nove generacije Srba za nekih 15, 20 godina“, naveo je Vučić.

Kako su u sredu preneli mediji bliski vlasti, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da će jedna od tema samita u Kazanju biti utvrđivanje status njenih partnera, odnosno koliko može biti partnera i ko može biti partnerska država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari