Vučić je dužan javnosti jasan odgovor prihvata li Putinov poziv ili ne: Ide li u Kazanj? 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Darko Vojinović, File)

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, još se nije izjasnio da li ide na samit zemalja BRIKS iako je početkom septembra najavio da će 10. ili 15. oktobra odlučiti hoće li ići ili ne.

Na samit ga je pozvao lično predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Čekamo predsednika Vučića na događajima BRIKS-a u Kazanju u proširenom formatu. Poziv smo uputili, i nadam se da će ga prihvatiti“, naglasio je ruski predsednik.

On je tom prilikom podsetio da u martu ističe ugovor za isporuku gasa.

“Zanima nas vaša ocena događaja uregionu u kontekstu bezbednosti i ispunjavanje međunarodnih ugovora poput Dejtonskog sporazuma, a i bilo bi zanimljivo i korisno da čujemo vaš stav o tim stvarima”, dodao je Putin.

Kada je Putin preko potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina uputio poziv, Vučić je naveo da baš u vreme održavanja samita, od 22. do 24. oktobra, ima “gužvu u šenaestercu” i puno gostiju u Beogradu. Ponudu nije izričito odbio, kako se moglo shvatiti njegovo pravdanje gostima, ali je nije ni prihvatio, pa je odluku odložio za 10. ili 15. oktobar.

Od tada je objavljena vest da će u Kazanj putovati Vulin, što automatski ne mora da znači da Vučić ne ide.

U svakom slučaju Vučić je dužan javnosti jasan odgovor ide li u Kazanji ili ne. Pogotovo jer se poslednjih meseci mogao steći utisak da je Vučić bliži Zapadu nego Putinu, jer se sporazumeo s Nemcima i EU oko eksploatacije litijuma, od Francuske kupio avione, a sa SAD potpisao sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike, i radi na diversifikaciji snabdavača gasom i smanjuje energetsku zavisnost od Rusije.

Kako je Danas pisao u septembru, može se dogoditi da Vučić i prihvati Putinov poziv, ali da baš dan pre odlaska dobije grip.

I sad Dragan Šormaz, osnivač Evroatlanskog saveta Srbije, za Danas kaže da Vučić teško sebi može da priušti da se pojavi na samitu u Kazanju.

– Jedno je lagati građane Srbije o tome kako vodi „nezavisnu i slobodarsku politiku“, dok prodaje artiljerijsku municiju Ukrajini i sprovodi Brisel/Ohrid sporazum, a potpuno drugu težinu u Vašingtonu i Briselu nosi vest o učešću na BRICS-u. Mislim da je on sada rastrzan između želje da ne remeti svoju poziciju na vlasti i ličnih emocija, ljubavi čak prema zločincu i diktatoru Putinu. Videćemo šta će pobediti kod Vučića – strah ili ljubav – kaže on.

Na pitanje hoće li Vučić jasno saopštiti odluku ili ne, odgovara da nešto mora reći, ali da će biti laž šta god da izgovori.

Podsetimo, Pokret socijalista, čiji je osnivač Aleksandar Vulin, zalaže se za pristupanje Srbiej BRIKS.

Vučić je govoreći o BRIKS-u naveo da će Srbija dok je on predsednik biti na evropskom putu. Ali je dodao da je za Srbiju dobro da čuva odnose sa zemljama BRIKS-a.

„Očigledno je veliki broj zemalja koje žele da se izvuku ispod plašta ili čizme dominacije Zapada. To će biti pitanje za neke nove generacije Srba za nekih 15, 20 godina“, naveo je Vučić.

Kako su u septembru preneli mediji bliski vlasti, portparol Kremlja Dmitrij Peskov, rekao je da će jedna od tema samita u Kazanju biti utvrđivanje statusa njenih partnera, odnosno koliko može biti partnera i ko može biti partnerska država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari