"Vučić je odgovoran za poteze Radoičića": U kakvoj su vezi predsednik Srbije i glavnooptuženi za teroristički napad u Banjskoj? 1Milan Radoičić Izvor: N1

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je 11. septembra optužnicu protiv 45 osoba, uključujući Milana Radoičića, nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste, koji su bili deo oružane grupe koja je u mestu Banjska prošlog septembra napala Policiju Kosova. Tada su poginuli jedan kosovski policajc i trojica napadača srpske nacionalnosti.

Takav čin je okarakterisan kao teroristički napad ne samo od strane prištinskih vlasti već i cele međunarodne zajednice.

Optužnica Specijalnog tužilaštva u Prištini navodi da su optuženi za napad u Banjskoj imali za cilj da otcepe sever Kosova i pripoje ga Srbiji i da se grupa organizovala u oktobru 2021. na sastanku kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, nakon napada u Banjskoj, mediji su izvestili da je Milan Radoičić prebegao u Srbiju i da živi u vili na Dedinju, s obzirom na to da je kao kontroverzni biznismen zaradio silne novce.

Podsetimo i da su to uglavnom poslovi koje mu je država ustupila na raznim tenderima, kako su pisali istraživački portali, kao i da je donedavno obavljao funkciju potpredsednika Srpske liste, političke organizacije za „operisanje“ po severu Kosova po nalogu Aleksandra Vučića.

Takođe, nije na odmet podsetiti da je Aleksandar Vučić nakon ubistva Olivera Ivanovića (16. januara 2018. godine) političara sa Kosova koji se protivio načinu na koji Vučić preko Srpske liste vodi „politiku“ na Kosovu, tvrdio da uopšte ne poznaje Milana Radoičića, prvog koji se u medijima i javnosti pojavio kao osumnjičen za organizaciju ubistvo Ivanovića.

Vrlo brzo je Radoičić „unapređen“ i od „nemam pojma o kome pričate“ postao je Vučićev poverenik, potpredsednik Srpske liste.

O tome da je Radoičić bio neformalni vođa Srpkinja i Srba na Kosovu govorio je čak i Ramuš Haradinaj, nekadašnji premijer Kosova, koji je isticao da se sa njim sastajao kako bi se dogovorao o budućnosti i saradnji.

Napad u Banjskoj je prepoznat kao jedan od poteza koji je dodatno umanjio Vučićevu reputaciju u međunarodnoj zajednici, sa naznakama da poverenje više nikada neće moći da vrati i da će ubuduće morati da bude mnogo više koperativan, kada je reč o ispunjavanja obećanja koje je davao i daje takozvanim zapadnim partnerima.

"Vučić je odgovoran za poteze Radoičića": U kakvoj su vezi predsednik Srbije i glavnooptuženi za teroristički napad u Banjskoj? 2
Foto: Ne davimo Beograd

„Vučić je politički stvorio Radoičića“

Robert Kozma, poslanik Zeleno-levog fronta u Skupštini Srbije, kaže za Danas da je nevezano od krivičnih procesa, Vučić politički odgovoran za posledice Radoičićeve grupe i Srpske liste.

– On ih je politički stvorio, omogućio njihovim vođama da postanu nova ekonomska elita i vladari na severu Kosova. Zvao ih svojim vukovima. Pozivao na galeriju Narodne skupštine. A oni su služili njemu da po potrebi stvaraju tenzije na Kosovu ili da guše iskrene glasove Srba sa Kosova koji su želeli da reše svoje svakodnevne probleme koje im je i režim SNS dodatno zakomplikovao i ugrozio. I sada želi da ga niko ne podseti da je uzurpirao sve resurse vlasti i da je njegova politika prema Kosovu doživela potpuni fijasko – zaključuje sagovornik Danasa.

"Vučić je odgovoran za poteze Radoičića": U kakvoj su vezi predsednik Srbije i glavnooptuženi za teroristički napad u Banjskoj? 3
foto: M.K./ATAImages

„Vučić je umešan“

Jedina osoba koja bi trebalo da komentariše te navode u ovom trenutku je Aleksandar Vučić, smatra Dragana Rakić, poslanica Demokratske stranke u Skupštini Srbije.

Navode iz optužnica koje pišu organi vlasti u Prištini u principu treba uzimati sa rezervom, dodaje, jer su i te optužnice i njihova postupanja u funkciji njihovog političkog cilja.

– S druge strane, činjenica je da predsednik Srbije nikad nije objasnio građanima Srbije i javnosti šta se tačno dogodilo u Banjskoj, šta je tamo radila naoružana grupa na čelu sa Milanom Radoičićem i čemu je trebalo da posluži ono silno oružje koje je posle pronađeno – kaže Rakić.

Ona napominje i da Vučić to sigurno zna ali i da neće da kaže.

– A, pretpostavljam da je to zato što je i sam u sve to još kako bio umešan. Da nevolja bude veća, izgleda da on uopšte nije jedini koji o ovom slučaju krije istinu od nas. Nekad imam utisak da istinu o Banjskoj znaju svi osim građana Srbije i da svi ćute. U svetlu činjenice da je čitav taj događaj i dalje obavijen velom tajne, a da su posledice tog događaja evidentno vrlo velike i značajne, pitanje Vučićevog eventualnog prisustva nekom sastanku Radojičićeve grupe deluje mi više kao spin lansiran s ciljem da se javnost, umesto suštinom i celinom problema, bavi detaljima. Da od drveća ne vidimo šumu – zaključuje Dragana Rakić.

"Vučić je odgovoran za poteze Radoičića": U kakvoj su vezi predsednik Srbije i glavnooptuženi za teroristički napad u Banjskoj? 4
foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

„Javni tužilac treba hitno da reaguje i ispita sve okolnosti tih navoda u kojima se pominje Vučić i Radoičić“

Prema rečima Miloša Pavlovića, potpredsednika Narodnog pokreta Srbije, to što se ime Aleksandra Vučića pojavljuje u optužnici protiv Milana Radoičića, predstavlja jako bitnu činjenicu.

– Mislim da je to činjenica koja je jako bitna i mislim da republički javni tužilac treba hitno da reaguje i ispita sve okolnosti tih navoda. Nažalost mi nemamo Ustavom proklamovanu podelu vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlasti. Ovde o svemu odlučuje jedan čovek a čija bi odgovornost trebalo ovde da se utvrdi. Tako da od toga nema ništa do promene vlasti – zaključuje Miloš Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari