Vučić razgovarao sa Tačijem u Sofiji 1Foto: Tvitter/@predsednikrs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić susreo se danas sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem na marginama skupa o Zapadnom Balkanu koji je održan u Sofiji, uz prisustvo i zvaničnika EU, saznaje Danas nezvanično od predstavnika diplomatskih krugova.

 Prema rečima naših sagovornika taj susret prošao je “dosta dobro”.

– Tači je “spustio loptu” i rekao da moramo da radimo na rešenju kosovskog pitanja kako sukob ponovo ne bi trajao dve decenije. Bio je to pristojan i kulturan razgovor, koji je kratko trajao, navode izvori Danasa.

http://

Razgovarali smo o tome kada da nastavimo dijalog u Briselu, kako i na koji način da pokušamo da rešimo istorijski sukob između Srba i Albanaca, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić o razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Sofiji.

Vučić je novinarima, posle sastanka sa Tačijem na marginama skupa lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije (EU), rekao da je to sve što može da kaže u ovom trenutku.

Navodeći da oni često razgovaraju, Vučić je rekao da je uvek bolje da se razgovara „nego da bilo šta drugo radite što bi moglo da bude loše i po Srbe i po Albance“.

To je moj posao, dodao je Vučić, navodeći da nije mnogo drago Tačiju da razgovaraju, niti je on preterano radostan, ali je to njihov „posao i obaveza“.

Govoreći o sadržaju skupa u Sofiji, Vučić je istakao da je ključna tema bila napredak zapadnobalkanske šestorke na putu ka EU.

On je posebno izdvojio, kao temu razgovora, šta da se uradi na uspostavljaju regionalne ekonomske zone i ispunjavanju 115 kriterijuma, koji su već dati svakoj zemlji i teritoriji.

Mnoge zemlje nisu ništa ili su vrlo malo uradile, za nas je važno da to uradimo pre polovine maja kad se ovde održava veliki samit, rekao je Vučić.

Prema rečima Vučića, domaćin skupa premijer Bojko Borisov je postavio ambiciozne ciljeve oko povezivnja u regionu, naročito u razvoju infrastukture.

Više puta je govorio o vezivanju Beograda za mnoge druge važne gradove u regionu i da se za to obezbedi više evopskog novca, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da je Srbiju važna izgradnja autoputa Niš -Priština i pruge Niš – Dimitrovgrad.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se o svim političkim razlikama i o razlikama oko granica „koje moraju da se reše i na koji način je to moguće“.

Nije lako, nije jednostavno, ali moramo da guramo napred, istakao je Vučić.

Na pitanje o beogradskim izborima, Vučić je rekao da se lista oko Srpske napredne stranke borila rezultatima, planovima i idejama, a politički protivnici „negativnom kampanjom i mržnjom“. Mržnja ne može da izgradi ništa, ni metro niti Beograd na vodi, već posvećenost i marljivost, ozbiljan rad i ljubav prema gradu i zemlji, rekao je Vučić.

Njihova arogancija govori o njima, ako misle da će nas oduvati imaju priliku u nedelju, izjavio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari