Vučić najavio sastanak sa Rešetnjikovim, ali se nisu sreli posle skandala sa Fon der Lajen 1Foto: Printscreen/ RTS

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio je da će u subotu primiti ruskog ministra ekonomskog razvoja Maksima Rešetnjikova, ali se nisu sastali.

Vučić je, gostujući na RTS prošle nedelje, i govoreći o posetama koje očekuje (premijera Poljske i Grčke, Donalda Tuska i Korjakosa Micotakisa, kao i predsendice Evropske komisije Ursule fon der Lajen), rekao da u subotu prima ruskog ministra ekonomije.

– Već u subotu ja primam ruskog ministra ekonomije Rešetnjikova. On dolazi ovde, zatim imamo mešoviti komitet i mnogo drugih važnih stvari koje sa njima treba da rešavamo – naveo je Vučić.

Kako je Danasu potvrđeno u Vučićevom kabinetu njih dvojica se nisu sreli.

Podsetimo,  predsednica EK Fon der Lajen odbila da se u petak sastane sa premijerom Srbije, Milošem Vučevićem. Vučević se naime, pre susreta sa evropskom zvaničnicom, sastao sa Rešetnjikovim.

Vučić najavio sastanak sa Rešetnjikovim, ali se nisu sreli posle skandala sa Fon der Lajen 2
Foto: Instagram/Miloš Vučević

Kako je za N1 potvrdio portparol Evropske komisije, zaključeno je da nema potrebe da se Fon der Lajen sastane sa Vučevićem nakon saopštenja o njegovom sastanku sa ministrom ekonomskog razvoja Rusije Maksimom Rešetnjikovim u kojem je navedeno da je planirano jačanje saradnje u oblasti ekonomije i ostalih politika.

Govoreći o ovome Vučić je rekao da Vučević nije kriv jer do susreta nije došlo.

Kako je objasnio, a to danas ponovila i predsednica Skupštine, Ana Brnabić, Fon der Lajen se nije sastala sa Vučevićem, jer nije mogla da podnese pritisak da neko u Briselu okači na društvene mreže da će razgovarati sa nekim posle ruskog ministra.

Vučić najavio sastanak sa Rešetnjikovim, ali se nisu sreli posle skandala sa Fon der Lajen 3
FOTO: Vlada Srbije

Ruski ministar se sastao sa potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vulinom, ali i sa Nenadom Popovićem, ministrom bez portfelja.

Odnos Vučića prema Rusiji i EU ovih dana posebno je zanimljiv jer je odbio lični poziv predsednika Rusije, Vladimira Putina, da ode na samit BRIKS u Kazanj i o tome ga obavestio u telefonskom razgovoru, prvom posle dve i po godine. Tokom trajanja samita, on je prošle nedelje ugostio trojicu evripskih lidera i na kraju radne nedelje predsednicu Evropske komisije koja je pohvalial njega i Srbiju za rad na evropskom putu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari