Vučić sa Alijevim o struji i gasu za Srbiju iz Azerbejdžana 1Instagram, Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da u oblasti energetike ima dosta prostora za saradnju sa Azerbejdžanom i da su već u toku razgovori o tome kako da se u Srbiji naprave transmisioni sistemi kako bi mogla da se preuzima struju koja će podvodnim kablovima dolaziti do Rumunije i Mađarske.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon sastanka sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim rekao da su njih dvojica razgovarali i kako Srbija, kroz interkonektore koji će biti izgrađeni sa Bugarskom i Severnom Makedonijom, može da dođe i do azerbejdžanskog gasa.

On je naveo da su sa Azerbejdžanom otvorena nova polja saradnje, odnosno zajedničko delovanje u međusobnom transferu tehnologije u vojnoj industriji.

Vučić je rekao da novo polje saradnje podrazumeva da bi se sa nekim proizvodima koje bi dve zemlje u budućnosti zajednički radile moglo izlaziti i na treća tržišta.

Dodao je da je imao i veoma plodnu diskusiju sa azerbejdžanskim ministrom vojne industrije i sa ljudima iz odbrambenog sektora.

Istakao je da Srbija proizvodi neka dobra oruđa i neka oružja i da je spremna da sa Azerbejdžanom gleda kako da sve to modernizuje i unapredi kako bi mogla da ide u korak sa svima drugima u svetu i „da budemo sebi dovoljni“.

Alijev je istakao da želi da se bilateralni odnosi brzo razvijaju i naglasio da su Azerbejdžan i Srbija strateški partneri i da su dve zemlje uvek podržavale suverenitrenitet i teritorijalni integritet i međunarodno pravo.

On je rekao da su dvostruki standardni u međunarodnim odsnosima „prilično problematični“ i da bi međunarodno pravo trebalo da bude norma za sve zemlje.

Dodao je da će se povećati trgovinska razmena između dve zemlje, naročito u saobraćaju i transportu, jer preko dve zemlje prolaze veliki koridori.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Oblast energetike je deo naše agende i tome se daje izuzetan značaj u saradnji, prirodni gas i energija su oblasti u kojima imamo dobe mogućnosti za saradnju, naveo je Alijev i najavio da će Azerbejdžan izvoziti struju u Srbiju već od početka 2023. godine.

Kada se sve uzme u obzir, odnosi Azerbejdžana i Srbije u svojoj osnovi imaju prijateljstvo i uzajamno razumevanje, zaključio je Alijev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari