Potvrda strateškog otklona od Rusije: Sagovornici Danasa o Vučićevoj tvrdnji da se sa Putinom nije čuo 2,5 godine 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK

Negirajući navode da je Srbija „trojanski konj“ Moskve, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nije čuo najmanje 2,5 godine od ruske agresije na Ukrajinu. Sagovornici Danasa tvrde da je odnos Vučića i Putina već duže vreme zategnut, te da se ovom izjavom potvrđuje strateški otklon od Rusije, kao i da je „kvaziruska pozicija“ služila samo za zamajavanje proruskih birača.

Predsednik Vučić je na konferenciji Globsec Foruma u Pragu 31. avgusta negirao bliske veze s ruskim predsednikom i još jednom odbacio navode da je Srbija „trojanski konj“ za Moskvu, prenosi portal Radio Slobodna Evropa.

On rekao da se nije susreo niti razgovarao s Putinom najmanje 2,5 godine otkako su ruske trupe prešle ukrajinsku granicu u februaru 2022.

„Ne postoje ‘dve strane’“, rekao je Vučić. „Mi imamo tradicionalno vrlo dobre veze s Rusijom i to ne krijem i toga se ne stidim. To je uvek bio slučaj između Srba i Rusa.“

On je istakao da se, iako je nedavno razgovarao s predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Lajen, koja je takođe u Pragu, niko u Evropi ne slaže sa njim po pitanju neuvođenja sankcija Rusiji, ali da razumeju njegov stav.

Duško Lopandić foto medija centar
foto medija centar

Duško Lopandić, predsednik Foruma za međunarodne odnose kaže za Danas da ta izjava potvrđuje u suštini strateški otklon Srbije od Rusije, koji režim do sada nije hteo da prizna.

„Kvaziproruska pozicija i vulinovsko ponašanje nam je do sada samo donelo loš imidž i nepoverenje na zapadu bez ikakve koristi osim mozda zamajavanja proruskih birača u Srbiji“, ističe Lopandić.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi smatra da postoji nekoliko situacija koje sugerišu da na relaciji Putin-Vučić ne štima sve kako treba u poslednjih sedam godina.

Potvrda strateškog otklona od Rusije: Sagovornici Danasa o Vučićevoj tvrdnji da se sa Putinom nije čuo 2,5 godine 2
foto FoNet Aleksandar Mijailović

„Od kada je pred Vučićem Putin davio kuče u Moskvi u decembru 2017, a posebno nakon afere ruski špijun u Beogradu 2019. odnosi se zaoštravaju“, kaže Bešii i podseća da je Vulin, te iste godine, izjavio da se vojska neće koristiti za državni udar, a kasnije premijerka Brnabić ponovila isto

„Usledile su rokade u vojsci Srbije i ministarstvu odbrane kako bi se, navodno, ruski ljudi sklonili s pozicija koje imaju kapacitet da organizuju državni udar“, ističe Beširi.

On naglašava i da je visoka zvanica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, Vučića 2020. nazvala, „da iskoristimo prikladniji izraz, prostitutkom“, kao i da se u istom vremenskom okviru moglo čuti o „hitnoj šatl diplomatiji ruskog ministra odbrane Šojgua“ koji je navodno izvlačio izvlačio osumnjičene za pripremu atentata na predsednika Crne Gore Mila Đukanovića „koji su se tobože spremali u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu“.

„Sve ovo sugeriše da ta ulickana slika Vučića kao dobrog prijatelja Putina ne stoji, ali se on te slike neće odreći jer mu pomaže u njegovom biračkom taboru bivših radikala koji su rusofilstvo negovali decenijama“, tvrdi Beširi.

Kao poseban momenat ističe i početak ruske agresije na Ukrajinu kada se odnosi dodatno zatežu, a kako kaže, „zli jezici će reći da je nepostojanje komunikacije zbog toga što vladajuća kamarila ne može da izvuče novac koji je pozicionirala u ruskim bankama, pa se pretpostavlja da je glavni razlog neuvođenja sankcija Moskvi upravo taj keš koji čuči negde nedostupan vlastodršcu“.

„Na kraju, kako je Vučić izrazito sujetna politička figura, to što je cupkao u hodniku nekoliko sati prilikom poslednjeg prijema, a za šta smo saznali od Marka Đurića, verovatno je i važniji razlog zašto nisu razgovarali telefonom više od dve godine“, pojašnjava Beširi i zaključuje da nije bitno da li su se ruski i srpski predsednik čuli telefonom, „samo neka se Nemanjina 11 svrsta s evropskim i NATO prijateljima od koji je juče kupila borbene avione i neka uvede sankcije, naravno, pošto odobri Andrićev venac“.

Potvrda strateškog otklona od Rusije: Sagovornici Danasa o Vučićevoj tvrdnji da se sa Putinom nije čuo 2,5 godine 3
Foto: FoNet/Milica Vučković

Komentarišući izjavu predsednika Srbije, narodni poslanik Srđan Milivojević kaže da Aleksandar Vučić, „vođa Rio Tinto koalicije“ više nije u stanju da zapamti šta je i koga slagao, jer kada to radi svakoga sata, normalno je da ne može da upamti šta je sve slagao“.

„Ne znam da li Putin ima potrebu da se čuje sa Vučićem, ali kolika je Vučić kukavica najbolje pokazuje činjenica da nije izašao na TV duel ni sa kim iz opozicije već 13 godina“, zaključuje Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari