Vučić sa Ramom i Meloni o vinu, Evropi i ratu u Ukrajini 1Printskrin Instagram Budućnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Veroni da je imao važan sastanak sa premijerkom Italije Đorđom Meloni o uzjamanim odnosima i aktuelnim svetskim temama i da očekuje njenu posetu pre kraja godine.

Na marginama Međunarodnog sajma vina „Vinitali“, Vučić je srpskim novinarima rekao da su on i albanski premijer Edi Rama sa Meloni razgovarali i o odnosu sa Evropskom unijom i onome čemu se Beograd i Tirana nadaju i kakvu vrstu podrške očekuju.

„Izašli smo sa nekim idejama prema EU, pokazali smo koliku su podršku u vremenima krize dobile zemlje članice Unije, a koliko mi. Zamolili smo Meloni da nam i u Briselu i bilateralno dodatno pomogne svojim angažmanom po različitim pitanjima“, kazao je Vučić.

Naveo je da je zahvalio Meloni na izuzetnom angažmanu nje, ministra spoljnih poslova Antonija Tajanija i cele italijanske vlade, za koju je rekao da posvećuje Zapadnom Balkanu „neuporedivo veću pažnju nego prethodne“, ali da ni o njima „ne može ništa loše da kaže“.

„Pozvao sam Meloni, koja je naš istinski i iskreni prijatelj, da dođe u posetu i očekujem je u Srbiji pre kraja godine. To je veoma važno za dalje unapređenje naših odnosa. Italija je treći trgovinski partner Srbije, odmah iza Nemačke i Kine“, kazao je Vučić.

Dodao je da su on i Rama sa Meloni razgovarali i o poljoprivredi, nabavkama gasa, Ukrajini „i svim aktuelnim svetskim temama“.

Vučić je rekao i da je za Srbiju „velika vest“ da „Vinitali“ želi da dođe na Beogradski sajam i ocenio da će to povećati reputaciju i ugled zemlje u svetu.

On je na Instagramu, uz fotografije sastanka sa Ramom i Meloni, objavio da mu je „privilegija i čast“ što je sa njima obišao „Vinitali“, navodeći da Srbija i Balkan mogu da se ponose vinskom industrijom i da je zato veoma važno što su srpska vina predstavljena na jednom od najvećih sajmova vina u Evropi.

Vučić se juče u Veroni, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, susreo sa Ramom i premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. To je bio prvi sastanak lidera uključenih zemalja izvan Zapadnog Balkana.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari