Vučić sa samita Evropske političke zajednice: Važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom 1foto FoNet/Instagram

– U vremenu velikih turbulencija i nesigurnosti, važno je da Evropa bude ujedinjena u iskrenoj želji za mirom, napretkom i očuvanjem zajedničkih vrednosti – poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu po prijemu na samit Evropske političke zajednice.

Vučić se u okviru objave zahvalio britanskom premijeru Keiru Starmeru na organizaciji Samita ističući njeguovu važnost.

Istaknuvši važnost jedinstva Evrope u cilju mira, napretka i očuvanja zajedničkih vrednosti, predsednik je zaključio da je to jedini način da se osigura bolja budućnost za sve narode Evrope.

Vučić se ovom prilikom sastao i sa predsednikom Vlade Španije, Pedrom Sančezu.

U Instagram objavi saopštio je da je sa španskim premijerom razgovarao o aktuelnim geopoltičkim i regionalnim pitanjima, bilateralnim odnosima dve zemlje, kao i o temama koje su u fokusu ovog Samita Evropske političke zajednice.

– Sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom i Pedrom Sanžezom razgovarao sam o strateškim pitanjima, kao i o budućnosti Srbije i napretku na našem evropskom putu – saopštio je predsednik.

Vučić je objavio da se susreo i sa predsednikom Finske, navevši da je sa njim je razgovarao o unapređenju saradnje i drugim bitnim pitanjima od interesa za obe strane.

– Naglasio sam da, bez obzira na razlike i geografsku udaljenost, Srbija ostaje posvećena jačanju kontakata sa severom Evrope i intenziviranju ekonomskih odnosa, budući da su potencijali veliki, ali nedovoljno iskorišćeni – istakao je u objavi.

Dodao je da je iskoristio priliku da predstavi samo neke od mogućnosti za ulaganja koja se otvaraju na EXPO2027 i izrazio nadu da će Finska prepoznati svoj interes u ovom projektu.

Sa predsednikom Bugarske Vučić je ovom prilikom razgovarao o bilateralnim odnosima, jačanju ekonomske saradnje i partnerstva naše dve države.

– Fokusirali smo se i na ključna pitanja ovog Samita Evropske političke zajednice i teme koje oblikuju budućnost Evrope – poručio je predsednik.

Sa ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Vučić je saopštio da je razgovarao o očuvanju mira i stabilnosti u Evropi, jačanju poverenja i saradnje.

– Ovaj Samit je odlična prilika da još jednom potvrdimo značaj ekonomske razmene, investicija i trgovinskih odnosa između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva – poručio je predsednik Srbije.

Sa premijerom Slovenije Golobom Vučić razgovarao je o očuvanju mira i stabilonosti u Evropi, aktuelnoj situaciji u regionu i bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije.

Predsednik Vučić razgovarao je tokom Samita Evropske političke zajednice i sa predsednikom Republike Litvanije Gitanasom Nausedom sa kojim je razmenimo mišljenja o svim gorućim pitanjima današnjice, kao i o bilateralnim odnosima i intenziviranju privredne saradnje i realizaciji litvanskih investicija u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari