Vučić sa Si Đinpingom: Ugovorom o slobodnoj trgovini Srbija postaje najbolje mesto za ulaganje u Evropi 1Vučić i Si Đinping Foto: EPA/KENZABURO FUKUHARA (arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Pekingu sa predsednikom NR Kine Si Đinpingom, gde je podsetio na dobre odnose Kine i Srbije.

„Iskreno prijateljstvo je osnov jačanja ekonomske satradnje naše dve zemlje“, poručio je Vučić na Instagramu zahvaljujući Si Đinpingu na gostoprimstvu i uputivši srdačne čestitke na organizaciji ceremonije Zimskih Olimpijskih igara.

„Ovo je sedmi zvanični susret sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đipingom. Za nas je važno da nastavimo da gradimo dobre odnose i da naša saradnja raste u svim oblastima“, dodao je on.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Predsednik Kine Si Điping razvarao je jutros sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakao značaj „čeličnog prijateljstva“ dve zemlje, objavili su kineski mediji.

Kako piše Hsinhua, Si Đinping je naglasio da dve zemlje uživaju međusobno poverenje na visokom političkom nivou i da su bilateralni odnosi izdržali test i postali čak i jači, postavljajući model međunarodnih odnosa.

Vučić je, prema navodima kineske agencije, istakao da je Srbija iskreni prijatelj Kine i da poštuje Kinu i „divi se snažnom kineskom vođstvu“, a da prijateljstvo između dve zemlje neće biti promenjeno bilo kakvim pritiskom ili poteškoćom.

Prema pisanju kineske televizije CGTN, Si je ocenio da je saradnja Kine i Srbije izuzetno porasla, kroz mnoge uspešne infrastrukturne i energetske projekte i dodao da dve zemlje podržavaju jedna drugu od početka pandemije korona virusa.

Predsednik Kine istakao je da dve zemlje treba da razviju strateške odnose sa dugoročnom perspektivom i snažno podržavaju vitalne interese jedne i druge države.

Obe zemlje bi trebalo da unaprede dobru saradnju kroz inicijativu „Pojas i put“ i tradicionalno prijateljstvo Kine i Srbije pretvore u opipljivije ishode saradnje koji će doneti veće koristi za dva naroda, rekao je kineski šef države.

On je dodao da je Kina spremna da obezbedi veću podršku kako bi pomogla Srbiji u borbi protiv kovida 19 i jaču sarandju u zajedničkoj proizvodnji vakcina, kao i pomoć u ekonomskom oporavku.

„Srbija je uvek stajala snažno uz kineski narod po pitanju vitalnih interesa Kine, kao što su regioni Sinđijang i Tajvan“, citirali su kineski mediji predsdnika Srbije.

On je rekao da je veoma zadovoljan sastankom i istaka stakao je da je kineski predsednik potvrdio da jedva čeka da dodje u posetu Srbiji, kao i da su razgovarali o strateškim temama.

„Razgovarali smo o strateškim stvarima, međusobnoj podršci, očuvanju teritorijalnog integriteta u međunarodnim institucijama i organizacijama – to je veoma važno zbog Kosova i Metohije za našu zemlju“, rekao je Vučić za RTS.

Istakao je da je za Srbiju veoma važno pitanje Ugovora o slobodnoj trgovinim i dodao da bi do kraja godine sve u vezi sa tim trebalo da bude završeno.

Rekao je da je i za Zapad i za druge delove sveta to važno, jer „kada budu znali da Srbija ima Ugovor o slobodnoj trgovini sa Kinom, onda zaista postajemo ubedljivo najbolje mesto za ulaganje u čitavom tom delu Evrope“.

„Verujem da će to doprineti daljoj, kako je to predsednik Si rekao, reindustrijalizaciji naše zemlje, daljem napretku i ekonomskom prosperitetu naše zemlje i da će doneti dobre rezultate u budućnosti“, naglasio je Vučić.

Navodi i da bi što se tiče Ugovora o slobodnoj trgovine do kraja godine sve trebalo da bude završeno.

Pored toga, ističe, bilo je reči i o vojno-tehničkoj saradnji, ali i infrastrukturnim projektima koje Srbija sa Kinom radi.

„Velika je čast za nas i veliko hvala i predsedniku Siju i Kini na gostoprimstvu koje su nam ukazali ovde“, naglasio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari