Vučić sa Si Đipingom u Davosu 1Detalj iz Davosa 2017. godina Foto: EPA/JEAN CHRISTOPHE BOTT

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Davosu sa predsednikom Kine Si Đinpingom, sa kojim je najviše razgovarao o Železari, javlja RTS.

Vučić je zahvalio predsedniku Kine na dobro urađenom poslu u Železari, obavestio ga o poslovanju te kompanije koju je preuzeo „Hestil“ i poručio da se nada da će i budući zajednički projekti Srbije i Kine biti uspešni.

Vučić je najavio, uoči odlaska na Forum, da sa kineskim predsednikom namerava da otvori nekoliko za Srbiju izuzetno važnih pitanja.

Vučić se jutros sastao i sa bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog izaslanika UN za obrazovanje, zatim sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom. Razgovarao je i sa vlasnikom trgovinskog lanca „Delez“. Vučić će se na kraju dana sastati i sa potpredsednikom odlazeće administracije SAD Džozefom Bajdenom.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 20. januara u švajcarskom Davosu gde učestvuje na 47. godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma. Forum u Davosu je tradicionalno mesto na kojem se okupljaju svetski lideri i biznismeni, a tema ovogodišnjeg skupa glasi „Liderstvo koje odgovara i liderstvo koje je odgovorno“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre samita da je ovo najvažnija godina za našu zemlju na Svetskom ekonomskom forumu, kao i da će u Davosu razgovarati sa predsednikom Kine Si Đinpingom o uspostavljanju direktne linije između Beograda i Pekinga, otpočinjanju radova na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta i da će „moliti za RTB Bor“.

 

Srpski premijer će imati brojne sastanke

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić imaće brojne sastanke sa međunarodnim zvaničnicima na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, koji počinje danas i traje do petka, saznaje Danas nezvanično od izvora bliskih vrhu vlasti. Naši sagovornici kažu da je moguć i susret sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, i potvrđuju tvrdnje pojedinih medija da će Vučić na tim sastancima razgovarati o ponašanju prištinskih vlasti i „slučaju voz“.
Podsetimo, Vučić je pre dva meseca u razgovoru za hrvatski Globus ocenio da je sa dolaskom Plenkovića na čelo Vlade u Zagrebu na pomolu razdoblje istinske normalizacije. „Plenković i ja smo, ako smem to reći, a da se on ne naljuti, razgovarali nekoliko puta. Odlično smo se razumeli u svim drugim pitanjima, samo se nismo doticali pitanja Srbije i Hrvatske. Razgovarali smo i o Evropi i o Americi, ali o Hrvatskoj i Srbiji nije bilo nijedne rečenice“, rekao je premijer Srbije, uz poruku da je hrvatski premijer uvek dobrodošao u Beograd.

Izvori Danasa navode da će se premijer, između ostalog, sastati predstavnicima nekoliko kineskih kompanija, predsednicom Švajcarske Doris Leuthard, potpredsednikom Sjedinjenih Država DŽozefom Bajdenom, šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom, premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, kao i sa direktorima kompanija Blumberg, Deleze, Al Dahra, Tarket, Lukoil…

„Vučić će, takođe, učestvovati na prijemu koji organizuju belgijski kralj i kraljica, te na panelima zatvorenog tipa gde će biti prisutni i predstavnici nove američke administracije“, ukazuju naši sagovornici.

Krulj: Susret Vučića i Si Đinpinga ukazuje na imidž Srbije u svetu

Izuzetno je važno da Srbija učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, izjavio je savetnik u Vladi Srbije i profesor na belgijskom univerzitetu u Luvenu Vladimir Krulj i ocenio da najavljeni susret premijera Aleksandra Vučića sa kineskim predsednikom Si Рinpingom ukazuje na to kako Kina gleda na Srbiju, ali i na imidž Srbije.

Pored toga što je kineski premijer prvi put u Davosu, on je i centralna ličnost na ovogodišnjem forumu, rekao je Krulj gostujući u Dnevniku RTS. On je, na povodom najavljenih razgovora sa kineskom stranom u Davosu o RTB „Bor“, rekao da je ohrabrujuće to što za tu kompaniju postoji interesovanje kineske ekonomije i kineskog predsednika.
„U zapadnim medijima se sve više priča o novom ‘putu svile’. Kada ga posmatramo, on spaja kineska tržišta sa tržištima u Zapadnoj Evropi. Taj koridor prolazi i pored Srbije“, rekao je Krulj.
Komentarišući sastanak sa Džozefom Bajdenom, Krulj je rekao da je to dobra politika Srbije koja pravi kontinuitet saradnje sa odlazećom i novom aministracijom SAD.

Krulj je rekao da se teme Davosa svega odnose na to kako bi svet trebalo da se razvija za ravnomeran ekonomski razvoj. Povodom kritika da je Davas elitni skup na kojem se samo govori o problemima, ali se oni ne rešavaju, Krulj je kroz šalu rekao da bi bilo odlično kada bi između dva Davosa problemi bili rešeni. Bitno je da da se čuje kakve su alternative i da mi budemo deo toga, rekao je Krulj.

Merkel odbila poziv

Kako su nedavno objavili nemački mediji, kancelarka Angela Merkel odbila je drugu godinu zaredom poziv da učestvuje na skupu u Davosu. Agencija Rojters podsetila je da je Merkel, od kada je 2005. prvi put izabrana na funkciju, sedam puta prisustvovala Svetskom ekonomskom forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari