Hoće li Vučić večeras saopštiti narodu da je rekao “njet” pozivu Putina u Kazanj na Samit BRIKS? 1foto EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY / POOL

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u danu kada je nacija očekivala da kaže da li će se odazvati pozivu Vladimira Putina i otputovati u Kazanj na Samit BRIKS, saopštio da mu je predsednik Rusije, u telefonskom razgovoru, rekao da je Srbija i ove zime mirna, da će imati dovoljno ruskog gasa, po vrlo povoljnim cenama.

Vučić je objavio da se posle čak dve i po godine čuo sa Putinom telefonom i da građanke i građani Srbije ne moraju da strahuju za gas ni ove zime, a da će neka zaostala dugovanja iz prethodnih godina biti rešena.

To je bila, zapravo, jedina relevatna vest, u interesu građanki i građana Srbije, u susret predstojećoj zimi. A, šta je sa evropskim integracijama i spoljno političkim kurskom njihove države?

Ona, da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji, kao što je rekao i potpredsednik Vlade, Aleksandar Vulin koji je u u istom danu, kada se obeležava godišnjica oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, zahvalio estremno desničarskoj partiji Nemačke – Alternativi za Nemačku – na doslednom stavu o nepriznavanju Kosova, manje-više je narativ koji je namenjen domaćoj javnosti, ne toliko naklonjenoj antifašičtičkoj borbi.

Naznačimo, Vladimir Putin uputio je preko Aleksandra Vulina direktan poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da dođe u Kazanj, na samit BRIKS, pre mesec i po dana.

Vučić je tada izbegao da direktno odgovori na taj poziv, istakavši da će baš tog datuma imati vrlo bitne posete i obaveze iz i u inostranstvu.

Potom je rekao da će konačnu odluku doneti 15. ili 16 oktobra, da bi i taj datum pomerio za 20. ili 21. oktobar.

Pošto je saopštio da se 20. oktobra čuo telefonom sa Vladimirom Putinom, opet nije obelodanio javnosti šta je rekao Putinu, da li putuje u Kazanj ili ne, iako je za to imao čak dva puta priliku. Jednom u objavi preko Instagrama, gde se pohvalio telefonskim razgovorom sa Putinom, a drugi put pred novinarima, tokom ceremonije obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda u Predsedništvu.

Vučić je na Instagramu naznačio sledeće: “Razgovarali smo i o važnim političkim pitanjima, a o tome ću, govoriti na RTS sutra (21. oktobra).

Nakon što je predsednik Srbije u nedelju (20. oktobra) izvestio javnost o razgovoru sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, zvaničnim saopštenjem oglasio se i Kremlj.

Osim konstatacije da su šefovi država razmenili čestitke povodom 80. godišnjice oslobođenja Beograda od nacističkih osvajača, naznačava se da su lideri zemalja razgovarali o situaciji u Ukrajini, kao i da je Putin ocenio napredak specijalne vojne operacije.

„Obostrano je izraženo zadovoljstvo nivoom bilateralnih odnosa, zasnovanih na duhovnoj, kulturno-istorijskom zajedništvu, istih ocena prošlosti i budućnosti“, navodi se u saopštenju.

Za to vreme, iz Kazanja se već javio predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik koji je rekao da je BRIKS jedina sigurna i stabilna alternativa postojećem uređenju sveta i da taj „mirovni pokret“ treba da ojača još više.

Dodik je rekao da gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS, koji je ocenio kao „mirovni pokret u svetu, koji pokušava da obezbedi stabilnost i mir, uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja“.

Prema njegovim rečima, to je „savez nezavisnih država koje se svojevoljno, bez ikakvih pritisaka, uključuju u ovu organizaciju sa željom da svet bude pravedniji i bolji i stabilnije mesto za život“.

Građankama i građanima Srbije preostaje da sačekaju i večeras čuju od predsednika Srbije da li će reći “njet” Putinu i putu u Kazanj.

Samit BRIKS se održava od 22. do 24. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari