Vučić u Londonu: Sa Šolcom u petak u četiri oka, glavna tema samita Ukrajina 1Foto: Printskrin/TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Londonu da će na sutrašnjem samitu Evropske političke zajednice, glavna tema biti Ukrajina i dodao da će sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom (Scholz) koji u petak dolazi u Beograd, imati razgovor u četiri oka.

„Glavna tema njima (na samitu) će biti Ukrajina. Dolazi (predsednik Ukrajine Volodimir) Zelenski, pa će da pokažu jedinstvo, kako neće da popuste“, rekao je Vučić za televiziju Pink.

Sutra će biti održan četvrti samit Evropske političke zajednice, koji će okupiti u palati Blenhajm u Vudstoku šefove država ili vlada 47 zemalja, među kojima je i Vučić. Na samitu će učestvovati i zvaničnici NATO, OEBS i Saveta Evrope.

Vučić je rekao da će u petak tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca s njim imati „sastanak u četiri oka, dug sastanak“, a potom sledi potpisivanje Memoranduma o razumevanju oko mineralnih sirovina.

„Razgovaraćemo o evropskom putu Srbije, o svim našim političkim odnosima, dakle vezano je i za Kosovo i Metohiju, za stanje u regionu, ali i za razvoj naše ekonomije i kroz agendu Rasta i reformski plan i pridruživanju jedinstvenom evropskom tržištu“, rekao je Vučić.

Učesnici samita razgovaraće o unapređenju bilateralnih i multilateralnih odnosa u cilju jačanja bezbednosti i stabilnosti, kao i o energetici i migracijama na evropskom kontinentu.

Tokom samita u Palati Blenhajm, predsednik Vučić učestvovaće na okruglom stolu na temu Odbrana i obezbeđivanje demokratije, a planiran je i niz bilateralnih susreta sa evropskim zvaničnicima, među kojima su predsednik Republike Francuske Emanuel Makron i predsednik vlade Holandije Dik Šof.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari