Vučić tokom debate o sankcijama: Nikada nisam i nikada neću raditi za Ruse 1foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je za emisiju „Hit Tvit“ na televiziji Pink da bi Srbiji mnogo lakše rekli „dobrodošli u Evropsku uniju“ da smo uveli sankcije Rusiji i da bi Srbiju oberučke prihvatili da prizna nezavisnost Kosova.

Biljana Šahrimanjanin Obradović, politička analitičarka, upitala ga je u emisiji kada će uvesti sankcije Rusiji, a on joj je odgovorio da zna da postoje ljudi koji štiteći interese kolektivnog Zapada štite interese Srbije.

Rekao je da zna da će i oni, kao i drugi kojima su bliži ruski interesi, biti razočarani.

Naveo je da poštuje sve, ali da želi da imamo srpsku, svoju, politiku.

„Ako kažete vi ste jedini, a znam i ove iz regiona koji hoće da kažu da su drugačiji od ludog Vučića, kažu da su se sto posto usaglasili sa Evropskom politikom. Ja ih pitam – što vaša vlada uopšte postoji? Nije ni protočni bojler, i u bojleru mora da pođe vreme da se voda ugreje. Šta će ti vlada? O čemu odlučuješ i donosiš odluku? Ne donosiš nijednu odluku o spoljnoj politici, imaš sto posto usaglašenost. Šta će ti država? Vidite, u tome se razlikujemo, ja volim da imamo državu koja samostalno i nezavisno donosi odluke“, rekao je on.

Možda će se sankcije uvesti ako ne budemo mogli da se odbranimo, odgovorio je on, i dodao da je do sada Srbija uspela da se odbrani.

Ocenio je da na Pinku trenutno ima više izveštavanja iz Vašingtona, nego iz Beograda, te nekoliko puta tokom dosadašnjeg toka emisije upitao da li je Pink odlučio da večeras uvede sankcije Rusiji, aludirajući na izbor tema i gostiju.

Šahrimanjanin Obradović upitao je da li zaista veruje da su samo ruski mediji propagandni, a da BBC i CNN nisu, a ona mu je navela da svako ko kaže da je potrebno da se čuju dve strane, su uglavnom oni koji žele da širu dezinformacije.

Vučić joj je poručio da nikada nije i nikada neće raditi za Ruse i dodao da odlično razume svaku vrstu političke pokvarenosti.

Ona se založila za zabranu ruskih medija zbog širenja, kako je ocenila, ratne propagande, a predsednik Srbije je naveo da je pročitao u ruskim medijima mnogo neistina o Srbiji i svemu što se dešava u Ukrajini, ali da je pročitao bezbroj laži u zapadnim medijima o tome šta se dešava u Srbiji, poput toga da je samo pitanje trenutka kada će Srbija napasti Bosnu i Hercegovinu i „kako oni to kažu, Kosovo“.

Osvrnuo se i na pisanje sarajevskih medija i „laži kako je držao snajper iznad Sarajeva“.

Kaže da je svima više puta rekao da potpišu primirje, te da ruska ekonomija nije ni blizu onome kako to prihvataju, već da njima primirje ide u korist.

„Idemo u katastrofu jer do toga neće doći. Svaki pametan čovek može da vidi da klizimo u katastrofu. Možemo da se trudimo da čuvamo Srbiju što je više moguće“, rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da klizimo kao kontinent i svet u katastrofu i dodaje da misli da ne postoji ništa što u ovom trenutku to može da zaustavi.

„Sve je priprema za rat. Pogledajte kako se sastavljaju ratne vlade, pa i Evropska komisija. U Rusiji neće da razgovaraju ni sa kim iz EU, jer je celu doživljavaju kao neprijatelja“, rekao je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari