Hoće li Vučić uvesti sankcije Rusiji? 1EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Hamburgu, zajedno sa nemačkim kacelarom Olafom Šolcom. Vučić je nakon toga najavljen i sa potvrđenim dolaskom – zakasnio u Tivat, da bude učesnik u procesu Brdo-Brioni, na plenarnom sastanku.

Vučić je, naime, doputovao u Tivat danas, posle 14 časova, nakon što su plenarni sastanci završeni. Naglasimo da je Vučić dan ranije problematizovao dolazak u Dubrovnik, na događaj na kojem se planira usvajanje deklaracije o nužnosti, odnosno zahteva za uvođenje sankcija Rusiji, a gde će biti prisutan i predsedsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski. Taj događaj je najavljen za sutra, 9. oktobar.

Iz kabineta predsednika Srbije, međutim, najavljeno je da će Vučić sutra u Beogradu dočekati predsednika Skupštine Mađarske, Lasla Kevera, kao i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, Aleksandra Kasanofa.

Predsednik Srbije je rekao da će o tome da li će uopšte biti prisutan u Dubrovniku, odlučiti tokom boravka u Tivtu, gde je, podsetimo, stigao iz Hamburga, a gde se istovremeno sa tokom rasprave u Skupštini Srbije i štetnosti iskopavanja litijuma, govorilo upravo o nužnosti proizvodnje baterija. Litijumskih.

Vučić je dan ranije, podsetimo. govorivši o događaju u Dubrovniku rekao da ne zna da li će uopšte učestvovati na tom samitu.

„Prethodno idem u Crnu Goru, na Brdo-Brioni, a onda ću doneti odluku o Dubrovniku. Tekst te deklaracije je pravljen da bi bila jedna zemlja koja mora da kaže da to neće da prihvati. I onda kažu: „Eto sad smo videli, uhvatili smo ih“. Ništa neočekivano, to je stilski rogobatno, besmisleno, pet sinonima za neke odvratne prideve. Nemam problem sa rečnikom Zapada, ali kad nas obavezuju sa sankcijama ne želim da vodim tu politiku, izjavio je Vučić u Hamburgu.

Hoće li Vučić uvesti sankcije Rusiji? 2
foto FoNet/Medija centar

– Iako je tema sankcija manje aktuelna u javnosti u prethodnih nekoliko meseci i više se priča o drugim temama poput vojnog roka, kupovine naoružanja, izvoza oružja i litijuma, svakako da je ovo pitanje od značaja za EU.
U tom smislu vraćanje ove teme nije neočekivano, mada simbolika uvođenja sankcija Rusiji iz Hrvatske u društvu Putinovog najvećeg neprijatelja po meni ne deluje previše realno. Iako mislim da je diplomatska ofanziva koju Zapad sprovodi u poslednje vreme prema Srbiji uspešna i da je pitanje uvođenja sankcija samo pitanje vremena a ne i odluke, ipak ne bih mogao da se kladim da će se to dogoditi baš sada – kaže za Danas Miljan Mladenović iz organizacije Novi treći put.

Na pitanje kako vidi „meškoljenje“ Vučića u vezi sa sankcijama Rusiji, sagovornik Danasa kaže da „takvu odluku nije lako “prodati” domaćem javnom mnjenju zbog podrške koju Putin i Rusija imaju“.

– Ali, kako vreme prolazi, javno mnjenje je sve više pripremljeno na to kao realnu mogućnost. Ipak je mnogo lakše sankcije uvesti danas nego na početku sukoba – zaključuje Mladenović.

Hoće li Vučić uvesti sankcije Rusiji? 3
foto FoNet Milica Vučković

Prema rečima Dragomira Anđelkovića, političkog analitičara, priča o uvođenju sankcija Rusiji stari je Vučićev propagandni trik.

– Njega zapravo niko ozbiljno ne pritiska da Srbija tako postupi. Vašington i Brisel dobro znaju da je Vučić njihov kvisling koji polako realizuje sve dodeljene naloge, a samo se pretvara da geopolitički balansira. Zato mu olakšavaju položaj dogovorenim pritiscima da se okrene protiv Moskve. Oni kao to traže da on to hitno uradi a on se pozerski bori kao lav da to ne uradi. I dok se odvija takvo geopolitičko-propagandno pozorište Vučić izdaje Kosovo i vodi Srbiju polako u NATO. Ono što je sad na stolu u Dubrovniku samo je deo te prevare za onaj deo javnosti Srbije koji i dalje naivno veruje u Vučićev “patriotizam” – zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari