Vučić se ne snalazi ni sa većinom koju ima 1

Nisam siguran šta premijer tačno postiže neprestanim ponavljanjem parlamentarnih izbora osim što to pokazuje da se i pored velike većine u parlamentu nije snašao i da jedino što zna da radi jeste vođenje kontinuirane kampanje.

Za DS je najvažnija politika predsedničkog kandidata – jasna i nedvosmislena proevropska orijentacija, stav o promeni Ustava, stav o različitim političkim pitanjima važnim za Srbiju, kao što je na primer Briselski sporazum ili vrednosno opredeljenje, kaže u razgovoru za Danas Igor Salak, zamenik predsednika Demokratske stranke.

*Zašto DS čeka sa odlukom o tome hoće li imati svog kandidata za predsednika Srbije ili će podržati nekog drugog?

– Posvećeni smo zajedničkom kandidatu proevropske i građanske opozicije, ali je prvenstveno neophodno definisati političku platformu sa kojom će nastupati kandidat koga će podržati Demokratska stranka.

* Koji je vaš stav o tome?

– Demokratska stranka postoji 27 godina i ima politički i vrednosni kontinuitet. Takođe, stranka je uvek preduzimala državotvorne korake u našoj istoriji, tako da ćemo stav o tome doneti zajedno u skladu sa činjenicom da jedino mi možemo biti tačka okupljanja i stožer demokratske opozicije.

* Koji bi rezultat Šutanovac morao da osvoji da bi se moglo reći da je opravdao svoju kandidaturu?

– Najvažnije je videti leđa vlasti koja za sobom ostavlja moralnu, političku i ekonomsku pustoš. To je najvažniji interes građana Srbije u ovom trenutku i DS je dužna da se bori za ostvarenje tog cilja. Građani su već prepoznali promenu u DS i zato ona jedina u opoziciji ima trend rasta od septembra i ubeđen sam da će se taj trend nastaviti.

* Mislite li da bi bilo odgovorno da podnese ostavku ako osvoji manje procenata od stranke na prošlim izborima?

– Licitirati sa procentima u trenutku kada ne znamo ni koji izbori će sve biti raspisani, ni koje će koalicije biti formirane, niti kako će ti izbori izgledati, bilo bi zaista neozbiljno. Uvereni smo da će rezultat biti bolji od onog koji je postignut na poslednjim izborima.

* Zašto je Vuk Jeremić prihvatljiv kandidat za DS? Stiče se utisak da jeste jer niko javno nije rekao da nije.

– Razumem da je politika utisak, ali jednostavno ne želimo da licitiramo sa imenima. Nama je najvažnija politika predsedničkog kandidata – jasna i nedvosmislena proevropska orijentacija, stav o promeni Ustava, stav o različitim političkim pitanjima važnim za Srbiju, kao što je na primer Briselski sporazum ili vrednosno opredeljenje. Zato što ćemo samo po tome znati kakva će biti spoljna politika predsednika kao i kako će se ponašati u unutrašnjoj. Ne zaboravite da predsednik potpisuje zakone i da može da ih vrati nazad u parlament.

* Da li je tačno da se razgovara o formiranju bloka DS, LDP, LSV, SDA Sulejmana Ugljanina, koji bi podržao Sašu Jankovića na izborima za predsednika. Perspektiva tog bloka bi, kako kažu naši izvori, bila ulazak u vlast sa SNS?

– Demokratska stranka ne pravi nikakve „blokove čija je perspektiva ulazak u vlast sa SNS“. Naprotiv. Spremni smo da učestvujemo samo u stvaranju bloka partija građanske i socijaldemokratske orijentacije koji će smeniti SNS. I čiji će kandidat imati realne izglede da pobedi na prolećnim izborima za predsednika Srbije.

* Mislite li da su novi parlamentarni izbori potrebni?

– Mi smo uvek spremni za nove parlamentarne izbore i sa nestrpljenjem ih očekujemo. Međutim, nisam siguran šta premijer tačno postiže neprestanim ponavljanjem parlamentarnih izbora osim što to pokazuje da se i pored velike većine u parlamentu nije snašao i da jedino što zna da radi jeste vođenje kontinuirane kampanje.

* Pred prethodne izbore bivši predsednik DS Bojan Pajtić je govorio o dvocifrenoj podršci DS. Ipak, DS je jedva prešla cenzus. I sada iz DS dolaze izjave o dupliranoj podršci.

– Dobar timski rad i jasna politika su osnova dobrog rezultata, koji ćemo postići u 2017. i u narednim ciklusima. Prethodno političko rukovodstvo se razlikuje od sadašnjeg rukovodstva i to svakodnevno vidimo širom Srbije. Nama neće biti problem da zakucamo na svaka vrata i objasnimo ljudima svoju politiku.

* Zašto bi vam građani ponovo ukazali poverenje kada još nisu videli iskorak DS iz politike koju je vodila u prošlosti, a po mnogim važnim političkim pitanjima se u svojim stavovima ne razlikuje od SNS. To su pitanja nezavisnosti Kosova i uvođenja sankcija Rusiji?

– Srpska napredna stranka od osnivanja do danas predstavlja stranku neiskrenih evropejaca. Samo ih strah od gubitka vlasti i strahopoštovanje ka evropskoj ekonomskoj moći tera da sarađuju sa EU. Država koja iskreno teži EU ne može biti država u kojoj cvetaju korupcija, pljačka osiromašenog naroda i kriminal i u kojoj se niko ne oseća bezbedno. Politika EU ne podrazumeva gušenje slobode medija i ponižavanje parlamenta, potpunu kontrolu sudske vlasti, stalne napade na nezavisne institucije. Razlika između SNS-a i nas je toliko velika, da Vaše pitanje pomalo i čudi.

* Zašto se DS sa novim predsednikom na čelu jasno ne izjašnjava o uvođenju sankcija Rusiji? Zašto pristajete na obrazloženje i ove vlasti da to u ovom trenutku nije neophodno?

– Mi smo kao građani godinama trpeli sankcije, pa smo se i sami uverili da one ne pogađaju vlast, nego isključivo obične ljude. Međutim, važno je imati zajedničku spoljnu politiku sa Evropskom unijom kao našim partnerom i istovremeno očuvati dobre ekonomske odnose sa Rusijom.

* Mislite da sedenje na dve stolice Srbiji donosi dobro i ne uviđate da baš zbog toga Srbija ne napreduje?

– Jako je važno da se Srbija definitivno odredi za jasnu evropsku orijentaciju zemlje zato što je to jedini način da se osigura stabilnost u zemlji i reše unutrašnji problemi koji nas koče u napretku.

DS cenzus nije upitan

* Treba li Šutanovac da podnese ostavku ukoliko DS ne pređe cenzus, ako bude novih parlamentarnih izbora?

– Za Demokratsku stranku cenzus uopšte nije upitan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari