Vučić se sastaje sa Šolcom u sredu u Berlinu 1Vučić u Berlinu Foto: Instagram/Budućnost Srbije

Nemački kancelar Olaf Šolc primiće predsednika Srbije Aleksandra Vučića u sredu u Berlinu na sastanku na temu aktuelne krize u Ukrajini, a govoriće se i u ekonomskoj situaciji i bilaterarnim odnosima.

Portparol nemačke vlade Volfgang Bihner potvordio je da je sastanak zakazan za sredu u 17:30 časova u zgradi nemačke vlade.

„U središtu razgovora biće dalje usaglašavanje u vezi rata u Ukrajini, kao i bilateralne i regionalne teme“, naveo je Bihner u saopštenju.

Takođe, tog dana, Šolc će primiti i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija.

Nezvanične informacije o sastanku Vučića i Šolca do novinara Danasa su stigle prethodnih dana, ali se govorilo da bi sastanak mogao da se održi krajem ove nedelje, te da će se neposredno uoči tog susreta Vučić obratiti naciji. Dok o terminu sastanka dvojice lidera nije bilo zvanične potvrde, Vučićevo obraćanje je bilo uveliko najavljeno za večeras, ali je danas stigla i informacija o pomeranju tog nastupa.

„Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da odloži svoje obraćanje za sedam dana i obrati se naciji u petak, 6. maja 2022. godine u 18.00 časova“, navodi se u saopštenju.

Pretpostavlja se da će u tom obraćanju Vučić govoriti i o porukama iz Nemačke, kao i o mogućim novim merama i pravcu spoljne politike Srbije u kontekstu rata u Ukrajini.

Vučiću će ovo biti prvi susret sa novim nemačkim kancelarom Šolcom, dok se sa novom šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok već sastao prilikom njene posete Beogradu i Prištini prošlog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari