Čekalo se da superheroj Vučić bude slobodan i da može da prisustvuje sednici o litijumu: Ko je više uplašen - vlast ili opozicija? 1Foto: Printscreen Pink

I dok predsednik Srbije Aleksandar Vučić navodno čeka poziv opozicije da prisustvuje sednici posvećenoj iskopavanju litijuma, a za to vreme ima unapred naveliko zakazane obaveze, sve do 7. oktobra, za kada je „igrom slučaja“ predsednica Skupštine zakazala ovu sednicu, opozicija mu takav poziv ne upućuje ili je ravnodušna u odnosu na pokušaje režima da ga nekako „ubace“ tog dana u salu parlamenta.

Odgovor na pitanje da li se Aleksandar Vučić plaši da prepusti raspravu o ovom važnom pitanju njegovim predstavnicima u Skupštini Srbije i u Vladi, ili se opozicija plaši njegove navodne dominacije, zavisi od toga ko ga postavlja, da li režimski kontrolisano javno mnjenje ili onaj mali deo nezavisnih i nefasciniranih Vučićevim javnim nastupima.

Čekalo se da superheroj Vučić bude slobodan i da može da prisustvuje sednici o litijumu: Ko je više uplašen - vlast ili opozicija? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Predsednik mora biti tu da ih disciplinuje“

Vlast u Srbiji je dolazak Aleksandra Vučića u Skupštinu pretvorio se u priču o superheroju čiji dolazak se iščekuje kako bi razbucao i rasterao zlikovce koji maltretiraju njegove nejake apostole. Opozicija je protiv ovog scenarija koji je neko negde smislio, jer ne želi da raspravlja o Aleksandru Vućiću i njegovoj megalomaniji, niti o sposobnosti ili nesposobnosti opozicije, ni o čemu drugom osim o koristi i štetnosti Projekta Jadar – kaže za Danas Đorđe Pavićević, narodnik poslanik Zeleno-levog fronta.

Ukoliko kao predsednik ili građanin hoće da da doprinos ovom dijalogu ima za to mnogo prilika i foruma, istiiče dalje, nije neophodno da uzurpira sve i da svaku raspravu pretvori u raspravu o sebi i sopstvenoj veličini.

– Ideja da on prisustvuje sednici jeste upravo to, da se rasprava štetnosti ovog projekta po zdravlje i životnu sredinu, rasprava o ekonomskoj dobiti i čijoj dobiti, pretvori u raspravu o gigantskom statusu predsednika, prema već viđenom scenariju – smatra sagovornik Danasa.

Prema njegovim rečima, razlozi zašto je baš predsednik taj koji bi iznosio svoje mišljenje u Skupštini očigledno nemaju veze sa raspravom o ovoj temi, uostalom i sam je više puta naglasio svoju nekompetenciju u pogledu ovih pitanja.

– Radi se o tome da pokaže svoju dominaciju nad svima, opozicijom, protivnicima, a posebno nad svojim partijskim vojnicima, saradnicima, koalicionim partnerima. Očigledno da partijska oligarhija nema poverenja u moral svoje vojske i saveznika, njihovu spremnost da brane interese onih koji imaju interes da se kopa po Srbiji i da slepo slede zacrtanu liniju. Predsednik mora biti tu da ih disciplinuje jer rizici su ovog puta preveliki za sve, a opasnost dolazi u svačije dvorište, nezavisno od toga koju člansku kartu poseduje – zaključuje Đorđe Pavićević.

Čekalo se da superheroj Vučić bude slobodan i da može da prisustvuje sednici o litijumu: Ko je više uplašen - vlast ili opozicija? 3
foto FoNet Milica Vučković

„Tema skupštinskog zasedanja je ltitjum a ne Vučić“

Prema rečima Miroslava Aleksića, narodnog poslanika i predsednika Narodnog pokreta Srbije, tema skupštinskog zasedanja u ponedeljak, 7. oktobra, je rudarenje litijuma, život i zdravlje građana Srbije, a ne predsednik države.

– Ta sednica treba da bude korisna za građane Srbije, a ne da se od nje pravi šou i rijaliti koji bi apsolutno skrenuo pažnju sa onoga što je suština. Umesto da se bavimo pretvaranjem Srbije u rudarsku koloniju za realizaciju projekta „Jadar”, bavili bismo se time koliko je neko sedeo, kad je išao u toalet, šta je jeo, koliko je pametan, moćan… – objašnjava sagovornik Danasa.

Prema našem zakonu i Ustavu postoji jasna podela vlasti i odgovornosti, dodaje.

– O predlogu zakona debatuju poslanici koji treba da ga usvoje ili ne, a nadležnost predsednika je da, ukoliko zakon bude usvojen, samo da taj zakon potpiše ili stavi veto. Kada je reč o prozivkama upućenim opoziciji ko sa njim sme da debatuje ili ne, poznato je da ga ja već pet godina pozivam da u bilo koje doba debatujemo na javnom servisu i o litijumu, Kosovu i Metohiji, ekonomiji, korupciji i kriminalu, a verujem da bi i moje kolege rado prihvatile takav poziv – napominje Aleksić.

On je jedini koji, kaže dalje, iako je nekada u izlivu lažne hrabrosti pozivao pet opozicionara na njega jednog, nema hrabrosti da debatuje u javnosti sa liderima opozicije.

A, za 12 godina na vlasti, zaključuje Aleksić, nije skupio hrabrosti nijednom da se sretne i debatuje sa opozicijom.

Čekalo se da superheroj Vučić bude slobodan i da može da prisustvuje sednici o litijumu: Ko je više uplašen - vlast ili opozicija? 4
foto (BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ)

„Došao ili ne došao Vučić…“

Jasno je da naprednjačka većina u postojećem sazivu nije imala hrabrosti da se suoči sa opozicijom bez pomoći predsednika Srbije i Vlade. Kako god da odluče, nama je svejedno – kaže za Danas Pavle Grbović, narodni poslanik i predsednik Pokreta slobodnih građana.

Došao ili ne došao Vučić, dodaje, to ne menja suštinu stvari a to je da građani ne veruju ovoj vlasti i njihovoj želji i sposobnosti da osiguraju zdravlje ljudi i čistu životnu sredinu.

– To je gotovo aksiom i to neće promeniti ničije prisustvo na sednici – zaključuje sagovornik Danasa.

Naznačimo, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas saopštio je da je suština svih pokušaja predsednice Skupštine Ane Brnabić i režimskih poslanika da izbegnu sednicu o litijumu, koja je morala da bude održana na zahtev opozicije, pre početka redovnog zasedanja Skupštine, kako je bilo najavljeno, u tome što njoj nije mogao da prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Nema Vučića – nema sednice. Ova rečenica je suština svih njihovih pokušaja da izbegnu raspravu – ocenio je Đilas u saopštenju.

Vučić, koji je u vreme kada je trebalo da se održi sednica o litijumu, tek stigao iz inostranstva i otišao na zabavu povodom završetka radova na hotelu Sent Redžis i Kuli Beograd, više puta je je rekao da čeka poziv opozicije da prisustvuje sednici o litijumu, ističući kako ga se plaše, njega jednog naspram njih svih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari