Da li i zašto bi se opozicija "plašila" da Vučić bude prisutan na sednici Skupštine o litijumu? 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Predstavnici opozicije uveliko se protive da posebnoj sednici Skupštine Srbije, posvećene zabrani iskopavanja litijuma, koja će biti održana na njihov zahtev, a na osnovu potpisa jedne trećine poslanika, bude prisutan predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

Nazivaju ga klovnom, uzurpatorom vremena, osobom koja onemogućava bilo kakvu smislenu raspravu, preusmeravajući svu pažnju na svoje kvazi argumente.

Za to vreme predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić „prozivaju“ opoziciju da se plaši njegovog prisustva jer je on navodno jak, „pobedio“ bi ih, pa se zbog toga ustručavaju.

U svakom slučaju, sednica Skupštine Srbije zakazana je za ponedeljak, 23. septembra. Da li će odmah nakon završetka te sednice uslediti i posebna sednica o litijumu za sada nije poznato.

Da li i zašto bi se opozicija "plašila" da Vučić bude prisutan na sednici Skupštine o litijumu? 2
foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

„Radije bih umesto Vučića video predstavnike ekoloških organizacija kao goste parlamenta“

Prema rečima Radomira Lazovića, narodnog poslanika i kopredsednika Zeleno-levog fronta, „u ovoj zemlji još postoje neki zakoni i pravila kako radi Narodna skupstina, iako se i Ana Brnabić i Aleksandar Vučić svakodnevno trude da ih unište“.

– Opozicija je iskoristila zakonsku mogućnost da sednicu sazove jedna trećina poslanika. Udružili smo snage i zajedno predložili zakon o zabrani iskopavanja litijuma. Predstavnici predlagača, dakle opozicije, treba u Narodnoj skupštini da građanima obrazlože donošenje ovog zakona, a poslanici vlasti nek objasne zašto se protive interesu građana da zaštite svoju životnu sredinu. Radije bih umesto Vučića video predstavnike ekoloških organizacija kao goste parlamenta jer ovi ljudi znaju vrlo dobro šta je rizik koji nam preti – kaže za Danas Radomir Lazović, narodni poslanik i kopredsednik Zeleno-levog fronta.

Da li i zašto bi se opozicija "plašila" da Vučić bude prisutan na sednici Skupštine o litijumu? 3
foto FoNet Milica Vučković

„Vučić nema ovlašćenja da prisustvuje sednici“

Danijela Nestorović, narodna poslanica Ekološkog ustanka u Skupštini Srbije, kaže za Danas da „sednici Skupštine prisustvuju narodni poslanici i gosti koje pozove Ana Brnabić, predsednica Skupštine. Svakako gosti nemaju priliku da učestvuju u raspravi. Predsednik Srbije nama ta ovlašćenja da prisustvuje sednici, niti da govori jer je ovo posebna sednica koju je opozicija tražila – kaže za Danas Nestorović.

Ona ističe da Vučić „nema osnova da prisustvuje sednici“.

– Može na balkonu kao gost ako ga Ana Brnabić pozove. Opozicija se ne plađi prisustva Vučića, poenta je u tome da svaki put kad bi prisustvovao, oduzeo bi svo moguće vreme sa njegovim tiradama. A, na sednici na kojoj bi se raspravljalo o zabrani iskopavanja litijuma, svakako da ne bi trebalo da prisustvuju svi manekeni i promoteri Rio Tinta – napominje Danijela Nestorović.

Da li i zašto bi se opozicija "plašila" da Vučić bude prisutan na sednici Skupštine o litijumu? 4
Foto: FoNet/Milica Vučković

„Vučić – vođa Rio Tinto koalicije“

Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke u Narodnoj skupštini kaže za Danas da „kao vođa Rio Tinto koalicije, Aleksandar Vučić je direktno zainteresovan za ovu raspravu“.

– Zbog takvog interesovanja, pojačanog obećanom litijumskom provizijom od ovog posla, on bi od nadležnih institucija mogao da zatraži i svojstvo stranke u postupku. Ali po Ustavu Srbije i važećim zakonskim propisima, prdsednik države nema nikakva ovlašćenja u pogledu izdvanja dozvola za rad bilo kog rudnika. Za ovu temu nadležan je koliko i bilo koji drugi zainteresovan građanin – kaže sagovornik Danasa.

Demokratska stranka se zalaže za poštovanje zakona i donošenje odluka kroz institucije, dodaje, „a pošto u ovoj proceduri predsednik države nema svoje mesto, ne postoji ni jedan razlog zbog kog bi Aleksandar Vučić kao bivši predsednik Srpske napredne stranke učestvovao u ovoj raspravi“.

– Naravno, razumem da je njemu to marketinški potrebno, ali nije Narodna skupština Vučićev PR servis, već predstavničko telo građana. Dok se rasprava o ovom pitanju ne preseli u sudnicu Specijalnog suda za organizovani kriminal, koja će biti idealno mesto da bi se objasnila Vučićeva uloga u ovom za njega očigledno vrlo unosnom projektu, ne vidim šta bi on po ovom pitanju radio u Narodnoj skupštini – zaključuje Srđan Milivojević.

Da li i zašto bi se opozicija "plašila" da Vučić bude prisutan na sednici Skupštine o litijumu? 5
Foto FoNet Ana Paunković

„Vučić – vešt manipulator i sitni preverant“

Vojislav Mihailović, predsednik POKS i narodni poslanik kaže za Danas da „od svake skupštinske rasprave Aleksandar Vučić napravi rijaliti predstavu za sebe“.

– On utroši više vremena od svih 250 poslanika i vlasti i opozicije zajedno. Tako je bilo prošle godine tokom rasprave o izveštaju za Kosovo i Metohiju, merili smo vreme. Tako planira i sada, a pošto je vešt manipulator i sitni preverant, potrudi se da uzme za sebe vreme kada je najgledani deo dana prenosa za građane. Nije mu dosta što je svaki dan prisutan u informativnim emisijama javnog servisa gde nema uopšte prostora za opoziciju, nego hoće da uzurpira i skupštinsku govornicu u prenosu uživo. Neka koristi vremena na primer tri puta više nego što imaju šefovi poslaničkih grupa i niko neće imati ništa protiv njegovog prisustva, ali da baš ima više od svih zajedno, nije u redu – kaže naš sagovornik.

Niko nema protiv da predsednik države bude prisutan na raspravi i treba da bude, da čuje kritike i pametne predloge, dodaje, „ali imamo protiv takvog načina rada Skupštine, da on Skupštinu koja predstavlja najvišu zakonodavnu vlast, tretira kao svoj servis za promociju i predstave u njegovoj režiji“.

– Prošli put je napravio predstavu da sam pokušao fizički da ga nаpadnem, ja u godinama u kojim jesam i poznat po tome da nisam nasilnik, niti agresivan tip ličnosti – zaključuje Vojislav Mihailović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari