Vučić sinoć zaćutao na jedno jedino pitanje (VIDEO) 1FOTO: Printscreen RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom sinoćnjeg gostovanja na RTS nije odgovorio na jedno veoma važno pitanje. Samo je zaćutao i pitao ima li još pitanja, iako je, kao vešt orator, mogao da odgovori bilo šta što bi makar malo zadovoljilo deo zabrinute javnosti zbog prerade rude jadarita koja se planira u dolini Jadra.

Moguće je da je shvatio da argumenti da se incidenti dešavaju u svakom proizvodnom procesu ovaj put nisu bili ubedljivi.

Tokom dela razgovora o projektu Jadar komapnije Rio Tinto u Gornjim Nedeljicama, voditelj je rekao da puno ljudi, koji nemaju politički stav, strepi da će Srbija i njene institucije moći da kontrolišu iskopavanje i preradu litijuma.

Na to je Vučić odgovorio da je to strepnja N1 i RTS i da to nije čuo ni od jednog eksperta, te da se građani osmehnu kada tako nešto čuju.

– Naše institucije će da rade svoj posao i ja u njih verujem – konstatovao je on.

Dodao je da će dovesti najbolje kompanije i fabrike, a da ćemo „mi da kontrolišemo svaki postupak“.

– Ako vidite da nešto donosi posledice istog momenta ćemo prekinuti projekat – naveo je Vučić.

On je podstakao voditelja da ga pita šta mu tačno nije jasno u procesu iskopavanja, prerade ili u lancu proizvodnje što može da ugrozi živote ljudi ili životnu sredinu, pa je voditelj počeo da postavlja pitanje rekavši da u svakom proizvodnom procesu, pa i u rudarenju, ima mnogo rizika, a Vučić ga je prekinuo konstatacijom da u svakoj tekstilnoj fabrici ima rizika.

Voditelj je onda rekao da ako govorimo o tome da nešto bude bezbedno, imamo incidente i namenskoj industriji, i pitao možemo li tu da uvedemo nultu toleranciju da se ne događaju nikada nikave stvari kako bi mogli da kažemo da smo u stanju da kontrolišemo procese, a Vučić je kratko rekao da ne možemo i da je to nemoguće.

Na pitanje zašto, Vučić odgovara već dobro poznatim poređenjem, “zato što radite sa oružjem, a ne cipalama i ne kravatama”.

“A i u tekstilnoj industriji, znate, ubode se žena na šivaću mašinu pa ode u bolnicu”, kazao je Vučić.

Na šta je voditelj pitao da li to onda znači da su i u fabrici koja bude „pravila litijum“ isto mogući incidenti.

Vučić je zaćutao na par sekundi, čini se iznenađen logičnim pitanjem, i upitao ima li još pitanja “pošto je ovo bilo veoma važno pitanje o samom procesu proizvodnje”.

Podsetimo, Vučić je sinoć istakao da Rio Tintu ništa ne veruje na reč, i da ih nije on dovodio, već oni koji su sada protiv.

„Verujem našim stručnjacima koji proveravaju svaki potez i papir, i koji na kraju donose odluku i koji su garant da će biti zaštićena životna sredina“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari