"Jedino mi smemo da izgovorimo reč mir": Vučić se obratio nakon sastanka sa slovačkim i mađarskim premijerom 1Foto: TV Pink/Print screen

Srbija bez Slovačke i Mađarske ne bi ostvarila rezultate koje danas ima poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa premijerima tih država i dodao da uz Roberta Fica i Viktora Orbana, on jedini sme da govori o miru, o kojem danas niko ne želi da priča u Evropi.

Na konferenciji za medije, najpre se obratio premijer Slovačke Slovačke Robert Fico koji je rekao da je sastanak sa Vučićem i Orbanom bio konstruktivan, te da se najviše govorilo o nelegalnim migracijama.

„Ceo ovaj sastanak možemo da okarakterišemo jednom rećenicom, a to je – „Bili smo u pravu. Bili smo u pravu kada smo na početku migracione krize govorili da je rešenje zaštita spoljne granice Evropske unije“, rekao je Fico i zahvalio se Vučiću na merama koje je Srbija preduzela povodom migracione krize jer su ti koraci štitili Slovačku, Mađarsku i celu EU.

Vučić je rekao da je ove godine bilo 80 odsto manje migranata nego prošle godine, te da će se nastaviti saradnja Srbije sa Mađarskom i Slovačkom na tom polju.

„Srećan sam što smo danas o mnogim temama razgovarali. Ali pre nego što kažem nešto o tome, želim da istaknem ličnu sreću i zadovoljstvo što Roberta vidim u ovako dobrom stanju“, istakao je Vučić govoreći o ovogodišnjem atentatu na slovačkog premijera.

Kako je rekao, njemu smeta što se mnogi u svetu prave da se to nije ni dogodilo, te da je uveren da to nije „moglo biti samostalno delo pojedinca, već rezultat opšte atmosfere i opštih i koordinisanih napada na premijera Fica“.

„Nas trojica za razliku od mnogih smemo da izgovorimo reč mir, koja je danas nepopularna. Danas se samo govori o pobedi jednih nad drugima, ali ne i tome koliko nam je mir važan“, rekao je predsendik Srbije.

On se zahvalio Mađarskoj i Slovačkoj i dodao da bez njihove podrške Srbija nije moglada ostvari rezultate koje je ostvarila u prethodnom periodu.

Mađarski premijer Viktor Orban se takođe osvrnuo na atentat na Fica i dodao da je Mađarska to doživljavala kao veliki gubitak.

„Nismo morali da budemo dobitnici Nobelove nagrade da bismo predvideli ša će se desiti. Još 2015. godine to je bilo uočljivo“, rekao je Orban govoreći o početku migrantske krize u evropi.

On je istakao da su i on i Robert Fico govorili da će se Evropa naći u problemima ukoliko se ne bore protiv ilegalne migracije.

„Činjenice govore svojim jezikom. Evropa nije sposobna da učini readmisiju ilegalnih migranata koji su ušli u EU“, rekao je premijer Mađarske.

Kako je rekao, on nije došao „da se žali“, ali je istakao da Mađarska mora da plaća 200 miliona evra jer nije primila obavezan broj migranata i dodao da je Mađarski model jedini dobar model za problem migracije.

Vučić je naglasio da je za Srbiju „važna suština“, te da Slovačku i Mađarsku posmatra kao prijateljske zemlje.

Odgovarajući na pitanje novinara da li će Srbija za EU biti isto što je Albanija za Italiju, on je rekao da niko ne sme to da ga pita, i dodao da Srbija nikada neće biti „hotspot“ za Mađarsku, odnosno EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari