Vučić stigao u Slovačku: Ovo su teme sastanka sa Orbanom i Ficom (FOTO) 1foto EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je u slovački grad Komarn gde učestvuje na trilateralnom samitu lidera Srbije, Slovačke i Mađarske, na kom će se sastati sa premijerima tih zemalja. U sastanku učestvuju i ministri unutrašnjih poslova te tri zemlje pošto su glavne teme susreta zaštita spoljašnjih granica Evropske unije i jačanje regionalne saradnje u toj oblasti.

„Uvek je zadovoljstvo sresti se sa dragim prijateljima Robertom Ficom i Viktorom Orbanom„, napisao je Vučić na društvenoj mreži Instagram.

Kako je naglasio, razgovaraće se o temi bezbednosti kako u Evropi, tako i našem regionu.

„Za Srbiju je uspostavljanje trilateralne saradnje u oblasti migracija sa prijateljskim zemljama Slovačkom i Mađarskom od velike važnosti i nadam se da će današnji susret biti samo prvi korak ka saradnji, koji će dati konkretne rezultate, kao što je imamo sa Austrijom i Mađarskom“, rekao je predsednik Srbije.

Domaćin, slovački premijer Robert Fico, želi da sa predsednikom Vučićem i premijerom Orbanom razmotri pre svega nova, inovativna rešenja po uzoru na saradnju Italije i Albanije, gde bi van Slovačke i Madjarske u trećim zemljama migranti čekali na pragu EU da li će im odobriti azil.

„Saradnja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana, posebno sa Srbijom, jedan je od ključnih faktora da se poboljša stanje migracije u Evropi. Srž te saradnje su mere da se bolje zaštite granice na toj trasi i pomoć zemljama Zapadnog Balkana u pitanjima postupka za azil ili readmisije u treće zemlje, kao i uskladjivanje vizne politike sa politikom EU“, saopštila je pres služba slovačke vlade pred sastanak.

Fico i Orban spadaju u najglasnije zagovornike jačanja spoljašnjih granica EU, dakle i granice sa Srbijom, kako migranti iz nje ne bi uopšte ni prešli na tlo EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari