Vučić umislio da je Slovenija srpski Eldorado, a slovenačke diplomate njegovi podanici: O najnovijem predsednikovom diplomatskom skandalu 1Foto: Beta-milos-miskov, FoNet Milica Vučković

„Boravak srpskog predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama u Njujorku ostaće zapisan u diplomatskim analima po nizu skandala koje je proizveo svojim nediplomatskim rečnikom.

Tu niko nije pošteđen, ni veliki ni mali i sve u trenutku dok se iščekuje glasanje u UN o Rezoluciji o Srebrenici, ali i glasanje u Savetu Evrope oko prijema Kosova u tu organizaciju i gde je svaki glas dobrodošao. Vučić misli da može se sa stranim kolegama ponaša na način kako to čini u Srbiji prema svojim podanicima, da ih naziva kako hoće, ali bez ikakvih posledica. U uređenim društvima to nije moguće, bar ne bez posledica“, ocenjuju sagovornici Danasa.

Poslednja u nizu skandala je izjava Vučića u kojoj Slovence naziva „odvratnima“ i zbog koje je reagovao MSP Slovenije, ali i slovenački premijer Robert Golob.

Zbog svega toga predsednik Srbije morao je da se izvini slovenačkim građanima, uz jedno „ali“. Odbio je da se izvini slovenačkim političarima, zbog čega je dodatno zaoštrio odnose sa Slovenijom.

Da podsetimo, Vučić je u utorak, nakon sednice SB UN o Kosovu, rekao da je Srbija upala u zamku koju su joj postavili SAD, Švajcarska i Slovenija.

„Kad je kasnila sednica Saveta bezbednosti, pitao sam se o čemu se radi, ali onda smo shvatili da su se to dogovorili s Amerikancima, Slovencima i Švajcarcima. Ne zna se ko je odvratniji, Slovenci ili neko drugi“, rekao je Vučić.

Nakon te izjave Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova u ambasade Srbije u Ljubljani. A ministarka spoljnih i evropskih poslova Slovenije Tanja Fajon reči srpskog predsednika Aleksandra Vučića nazvala je uvredljivim i neprihvatljivim.

“Tražimo objašnjenje, izvinjenje, to nije u duhu ni dobrosusedskih i prijateljskih odnosa. Očekujemo da Srbija deluje u duhu evropskih vrednosti koje brani ”, rekla je Fajon i dodala da ne zamišlja dobru saradnju ako neko izađe s takvim uvredljivim rečima i vređa čitav narod.

Reagovao je i slovenački premijer Robert Golob naglašavajući da je Vučić upotrebio krajnje uvredljive izraze koji ne pripadaju predsednicima država, a još manje prijateljskim odnosima slovenačkog i srpskog naroda.

„Reči podsećaju iz nekih drugih vremena i nedostojne su dosegnutg nivoa odnosa dve države. Slovenija obavlja svoj posao u Generalnoj skupštini UN-a i iskreno se zalaže za mir i pomirenje među narodima, stoga je najmanje što možemo očekivati od predsednika prijateljske Srbije, koji je inače redovan gost u našoj zemlji“, navedeno je iz kabineta premijera Goloba.

A onda je usledilo izvinjenje predsednika Srbije slovenačkoj javnosti, zbog izjave iz Njujorka da su „Slovenci bili najodvratniji“.

„Ako sam bilo koga uvredio, želim da se celokupnoj javnosti i narodu Slovenije, ali istovremeno kažem da neću da se izvinjavam slovenačkim političarima jer vode odvratnu politiku prema Srbiji i srpskom narodu. Hoćete da mi kažete da nije strašno što narušavaju teritorijalni integritet naše zemlje i da nije strašno što sponzorišu Rezoluciju o Srebrenici protiv našeg naroda, bez da nas konsultuju, obaveste ili pitaju“, naveo je on.

On je pozvao premijera i predsednicu Slovenije Roberta Goloba i Natašu Pirc Musar u Beograd kako bi se „još jednom izvinio ako treba“.

Vučić je rekao i kako Slovenija nije uputila protestnu notu Srbiji zbog njegove izjave i da su po tom pitanju bili „korektni“.

„Ja sam rekao da su Slovenci bili odvratni misleći na sednicu Saveta bezbednosti i odnosi se na pojedinca koji je govorio o tome i na njihovu politiku. Svakako da to nije rečnik koji treba da koristimo, ali sam ljudski rekao šta mislim o njihovoj politici“, izjavio je Vučić u obraćanju novinarima u Njujorku.

„Što se Slovenaca tiče, o njima kao narodu mislim sve najbolje, imam prijatelje i familiju u Sloveniji. U pravu je Robert Golob, shvatio sam to kao pretnju da ne treba tako često da dolazim u Sloveniju“, rekao je još Vučić i dodao da će „smanjiti dolaske kod njegovih prijatelja i familije u toj zemlji“.

Srećko Đukić, karijerni diplomata kaže da je skandal sa Slovencima toliko veliki da je predsednik Srbije morao da se izvinjava „slovenačkom narodu, ali i ne njihovim političarima“ (a reč je o diplomati), kao da te političare ne bira slovenački narod, već neko drugi.

„Očito, da čovek misli da može se ponaša kao što se ponaša u Srbiji prema svojim podanicima, da ih naziva kako hoće, bez ikakvih posledica. Slovenačka vlada je odmah protestovala kod otpravnika poslova srpske ambasade u Ljubljani. Javila se njihova ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon osuđujući Vučićev nedozvoljiv napad jednog šefa države na diplomatu koji zastupa interese svoje vlade i svoga naroda, uzimajući u zaštitu svoga diplomatu u UN“, kaže Đukić.

Sagovornik Danasa podseća da nije to srpski Eldorado da se neko ponaša na nedopustiv način kao u „srpskoj deželi“.

Srpskom predsedniku i Srbiji vraćeno je sa merom i kako treba. Slovenci znaju diplomatiju za razliku od druge strane, reaguju kako treba.

„Skandal koji je ovoga puta sa Slovencima proizveden, na najvišem nivou sa srpske strane, samo je najnoviji u čitavom spisku „nesporazuma“ sa Slovencima. Ne tako davno Slovenci nisu dali agreman za srpskog kandidata za ambasadora Zorana Đorđevića. A Tanja Fajon, ministarka spoljnih poslova Slovenije, dok je bila predsednica nadležnog odbora Evropskog parlamenta, bila je stalna meta napada i sa Andrićevog venca zbog njenih izjava koje su srpsku vladu pozivale na poštovanje evropskih vrednosti i standarda demokratije, spoljne politike, medija itd. Jer Srbija je na evropskom putu“, podseća Đukić.

Dodaje da na žalost problem sa Slovenijom nije usamljeni slučaj. Problemi su u nezadovoljstvu Beograda i sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama, sa nekima više, sa nekima malo manje, ali oni su kao i uvek u krivu, a Srbija je kao uvek u pravu.

„Pored svih otvorenih pitanja koje imamo, što traje godinama, sad imamo još jedan novi – slučaj zvani Slovenija. I to u situaciji kada je Slovenija, koja je u NATO i EU, sada i nestalna članica Saveta bezbednosti UN. Inače, bilateralni odnosi sa državama regiona stagniraju već duže vreme. Bilateralni odnosi sa Slovenijom su, do skoro, odnosno do izbora nove Vlade i u vreme kada je predsednik Slovenije bio Borut Pahor bili odlični. Danas više nisu, šta više oni su se drastično pogoršali do nivoa da se naš Otpravnik poslova poziva u Slovenački MIP radi uručenja demarša“, ističe Branka Latinović, bivša ambasadorka.

Ona podseća i na nedavnu posetu nove predsednice Slovenije i konferencije za štampu i njenih javno izrečenih komentara, odbijanje da se da agreman za novog ambasadora Srbije u Sloveniji i sada, nakon toga dolazi „nediplomatska izjava Vučića “ i promtno reagovanje slovenačkih vlasti, te komentar predsednika Srbije s tim u vezi.

„Sve ovo ponovo potvrđuje odsustvo negovanja istančanog rečnika koji treba da neguju naši politicari kada nastupaju da javnoj sceni. A oni se često „zaborave“ i komuniciraju sa stranim političarima, jezikom za unutrašnje potrebe koja praksa, takođe, mora da se menja“, navodi sagovornica Danasa, podsećajući na rečnik koji su srpski zvaničnici koristili kada je Tanja Fajon bila u pitanju. Tog rečnika se, kako kaže, sigurno seća slovenačka šefica diplomatije.

Latinovćeva kaže da je Srbija s pravom osetljiva kada neko reaguje na naše probleme, u ovom slučaju Slovenija, na način kako nismo očekivali.

„Samo nije momentum da idemo u zaoštravanje odnosa sa bilo kim, već da te odnose popravljamo. Pre svega, sa državama iz našeg okruženja bližeg i šireg. U diplomatiji je bitno, u određenim situacijama, znati uzdržati se od promtnog reagovanja, ako se proceni da to ne bi bilo od naročite koristi. Mislim da je ovaj slučaj sa Slovenijom jedan od takvih, nikada nije kasno da se na nešto odreaguje i kasnije. I Tanja Fajon je čekala i dočekala priliku“, zaključuje sagovornica Danasa.

Pre samo četiri godine Tanja Fajon, nekadašnja evroposlanica, koja je posredovala u međustranačkom dijalogu nije bila rado viđen gost u Srbiji. To su joj jasno i glasno, i kroz razne epitete poručivali, predsednik Sbije Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Ana Brnabić, ali i Vučićevi glasnogovornici, Vladimir Đukanović i Aleksandar Martinović. Do imenovanja na funkciju ministare spoljnih poslova Fajon je praktično bila „persona non grata“.

„Svim međunarodnim organizacijama uputićemo dopis da objasne kako je Fajon ukrala Moskovici vilu u Sloveniji“, govorio je Vučić o Fajon , nezadovoljan izveštajem EP . A srpski šef diplomatije Ivica Dačić, čak je tražio izuzeće Fajonove sa pozicije posrednika u međustranačkom dijalogu.

Nazivali su je Soroševim učenikom, idiotkinjom, a sada je Tanja Fajon neko ko odlučuje.

Mali skandal zabeležen je i tokom prve zvanične posete slovenačke predsednice Nataša Pirc Musar Srbiji i to na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Aleksandrom Vučićem.

Musar je tada stala u odbranu slovenačkog novinara koji se interesovao za proteste SPN u Beogradu, a prema kome je Vučić pokazao grubost koju uobičajeno osećaju domaći novinari. Ona je tada izjavila da izveštavanje novinara predstavlja slobodu izražavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari