Vučić nakon sastanka sa Šolcom o baterijama: Nemačka je pouzdan saveznik (za litijum) 1Printskrin TV Pink

Važnost saradnje Srbije i Nemačke je presudna, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom boravka u Hamburgu i nakon razgovra sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Video sam da je Nemačka dobro razumela, istakao je, oni su dominanta ekonomska sila Evropske unije.

– Naš je trgovinski i ekonomski partner broj jedan. Oni su doneli odluku da se brinu o onome što će doći za 5,10,15 godina. Okupljaju zemlje da vide odakle mogu da uvoze zeleni vodonik, litijum i baterije. Šolc je bio fer, rekao je da deo prerade mora ostati u zemljama u kojima se vadi litijum – istakao je predsednik.

Da nije bilo fabrika i investotra koji doprinose u našoj yemlji, ne bismo ni došli do investicionog rejtinga, koji smo dostigli.

– Moramo ubrzavati svoj put napred, ne možemo živeti na lovorikama. U narednim danima imaću potpisivanje važnog ugovora sa američkim UGTR-om, oko izgradnje preko jednog gigavata instalisane snage solarnih parkova, sa značajnim balansirajućim kapacitetima. To je za nas strašno važno – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je danas video novu strategiju Nemačke.

– Nemačka je dominanatna i trgovinski i ekonosmski partner broj jedan u Srbiji – napomenuo je.

Kako je istakao, Nemačka je pouzdan saveznik za litijum i iskopavanje litijuma u Srbiji.

Uskoro će namačka vlada pozvatisve vas da posetiti nemački rudnik litijuma u Srbiji, te je dodao da Češka kreće u iskopavanje litijuma, takođe.

Ubrzano se sagledava budućnost, dodao je.

Aleksandar Vučić je, komentarišući sednicu Skupštine posvećenu iskopavanju litijuma, rekao da nije došao u Nemačku da bi izbegao zasedanje, i da su poslanici SNS morali da obezbede kvorum.

– Tražio sam da se ponašaju dostojanstveno, da daju kvorum neodgovornim ljudima, da svi vide koliko laži iznose. A što se tiče ko se oseća kao državnik, pa ja mislim da to jesam. I da tako misle svi građani Srbije. Ja sam samo danas razgovarao sa 12 svetskih lidera. Oni to nisu mogli da urade ni za dve godine. Nisam ja zakazao ovaj samit, to je pre nekoliko meseci određeno – rekao je predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari