Da li su Srbija i Nemačka resetovali odnose i u kom trenutku Vučić uzvraća posetu nemačkom kancelaru? 1Vučić i Šolc: Foto BETAPHOTO AP Photo/Darko Vojinović

Nakon što je Olaf Šolc sredinom jula bio u zvaničnoj poseti Beogrdau, predsednik Srbije je najavio kada će uzvratiti posetu nemačkom kancelaru, a prema oceni našeg sagovornika prisustvujemo Vučićevom izlasku iz izolacije na međunarodnoj sceni u kojoj se nalazio proteklih meseci i resetovanju odnosa između Srbije i evropskih zemalja.

Vučić je tokom svog osmočasovnog razgovora sa građanima u Ljuboviji najavio da će 7. oktobra otići u posetu Nemačkoj tokom koje će se sastati sa nemačkim kancelafom Olafom Šolcom i obići Saksoniju kako bi video kako tamo rade sa litijumom, usput pozvavši i jednog od aktivista iz Gornjih Nedeljica da mu se pridruži u ovoj poseti.

– Vi mislite da se ja šalim, ali ja želim i da ide neko ko misli drugačije – dodao je Vučić.

Tokom sastanka sa građanima Vučić je rekao da Nemačka želi da povede petu industrijsku revoluciju i kako je ovo šansa koju ne smemo da propustmo. Argumentacijom zasnovano na tome da nemamo znaje i adekvatnu mehanizaciju za sprovođenje ovog projekta, građanima se opravdava umešanost stranih kompanija i potisivanje memoraduma o saradnji koji se tiču eksploatacije kritičkih sirovina.

Nemačka kao akter na međunarodnoj sceni na ovom prostoru vidi svoju sferu interesa, pogoto zbog upotrebe litijuma u automobliskoj industriji po kojoj je prepoznatljiva, te litijum predstavlja odličan povod za ponovno otopljavanje odnosa i produbljivanje partnerstva sa Srbijom.

Vučić se na međunarodnoj sceni proteklih meseci nalazio u nezavidnoj poziciji. Nakon izborne krađe u decembru, a potom i protivljenju izglasavanja Rezolucije o genocigu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, Vučić se našao u nemilosti evropskih zvaničnika postajući predmet njihovih kritika.

Upornim odbijanjem da uvede sankcije Rusiji, srpska spoljna politika sve se dalje udaljavala od one koju proklamuje EU, a ako se uzme u obzir da je usklađivanje ovih politika ključno za proces pristupanja, ovakav stav Unije prema srpskom predsedniku nije nezamisliv.

Vučić već godinama vodi politiku sedenja na dve stolice, a u kontekstu trenutnih geopolitičkih promena ima mogućnost da tu poziciju zadrži još neko vreme. Ova politika do sada se pokazala kao isplativa među njegovim biračkim telom budući da je zasnovana na međunarodnom suverenitetu Srbije da bira svoje partnere, čime zadovoljava deo biračkog tela koji se protivi ulasku u EU, ali stvara sliku jedne normalne međunarodne politike.

Od julske posete nemačkog kancelara, Srbiju je posetio i Francuski predsednik Emanuel Makron tokom čije posete je litijum takođe bio neizostavna tema. Tokom ovih poseta, ali i tokom ukupne javne diskusije o eksploataciji litijuma u Srbiji, Vučić je u prvi plan stavljao svoje poverenje u garancije EU kao i u važnost partnerstva sa evopskim zemljama, simpatije koje neko vreme nije pokazivao.

Uzvraćanje posete nemačkom kancelaru dolazi u momentu kada se može protumačiti da i jedna i druga strana imaju potencijalne koristi od učvršćivanja i obnove međudržavnih odnosa.

Dragoslav Rašeta, istraživač Novog trećeg puta ocenjuje da se Vučić nalazio u jednoj vrsti izolacije na međunarodnoj sceni do pre par meseci, a da uzvraćanje posete nemačkom kancelaru dolazi u trenutku kada dolazi do resetovanja odnosa između Srbije i Nemačke i Francuske.

Da li su Srbija i Nemačka resetovali odnose i u kom trenutku Vučić uzvraća posetu nemačkom kancelaru? 2
foto Medija centar

– Uzvraćanje posete se dešava u trenutku kada dolazi do određenog resetovanja odnosa između Srbije i Nemačke i Francuske, tako da ne treba da nas čudi što Srbija sada pokušava da unapredi odnose kroz igranje bitnije uloge kada je reč o kritičnim sirovinama i pokušaju Nemačke da se odvoji od Kine u ovoj sferi – kaže naš sagovornik.

Rašeta ističe značaj nemačke ekonomije za Srbiju te da je očekivano da predsednik Vučić pokušava da uspostavi jače veze ekonomske saradnje u meri kojoj je to moguće.

– Nemačka ekonomija je veoma značajna za Srbiju, stoga Vučić će pokušati da Srbija postane deo i novih lanaca snabdevanja ukoliko je to moguće. Naravno da bitnu ulogu igra i rebranding litijumske sage kod nas – ističe.

Objašnjava da se Nemačka nalazi na raskrsnici kada je u pitanju model njene ekonomije, budući da je doba jeftinih ruskih energenata i podizvođača iz istočne Evrope, oslanjanja na američku zaštitu EU i relativno otvorenog pristupa kineskom tržištu, stvar prošlosti.

– Opasnost od kineskih prekomernih kapaciteta i „dumping-a“ bi mogla da uništi nemačku autoindustriju – dodaje.

Rašeta zaključuje da ovakav kontekst događaja u kombinaciji sa promenom strategija EU koja se odnosi na ubrzavanje procesa evrointegracija otvara prostor za Srbiju da obnovi i izgradi bolje odnose sa Nemačkom i na taj način nastavi sa daljom integracijom u zapadne lance snabdevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari