Vučić: Srbija će nastaviti da se vojno naoružava 1Vučić u Nišu: Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je juče u Nišu da će Srbija nastaviti da se vojno naoružava i oprema jer je politika aktuelne vlasti „jačanje Srbije u svakom, pa i u vojnom smislu“.

„Mnogi bi voleli da je naša politika politika slabe Srbije, ali naša politika je jačanje Srbije u svakom, pa i u vojnom smislu, za šta su potrebni novac i velike reforme. Nastavicemo tim putem jer ako to nemate- niste nezavisni. Nikoga nećemo da napadamo i diramo, ali hoćemo da čuvamo svoju nezavisnost. Mi nikome nismo uzimali teritoriju, za razliku od nekih drugih, koji su priznavali nezavisnost dela naše teritorije“, rekao je Vučić .

Na završnoj ceremoniji Međunarodne vežbe upravljanja posledicama vanrednih situacija „Srbija 2019“ on se zahvalio ruskom „bratskom“ narodu i predsedniku Ruske federacije Vladimiru Putinu za „iskreno prijateljstvo“ i podršku Srbiji u borbi protiv poplava i drugih elementarnih nepogoda, ali i u ostalim oblastima.

„Prenesite iskrene pozdrave predsedniku Rusker federacije gospodinu Putinu i kažite mu da smo mi sa srpske strane ispunili sve ono o čemo smo razgovarali u naša poslednja dva susreta“, rekao je Vučić, obraćajući se ministru za vanredne situacije Ruske Federacije Jevgeniju Ziničevu, ali bez preciziranja o tome šta je dogovarano i ispunjeno.

Vučić je najavio da će plate „vatrogasaca i spasilaca iz MUP-a ove godine biti veće za najmanje deset odsto, a sledeće godine uvećane još i više“, kao i da će oni biti bolje opremljeni, uz obrazloženje da država želi da pokaže zahvalnost ljudima koji rade najteže poslove, žrtvujući i sopstvene živote. On je kazao da je potrebno da Srbija i dalje unapređuje infrastrukturne objekte za sprečavanje poplava i požara, ocenjujući da ove godine mnoge opštine nisu poplavljene jer je u to ulagano nakon velikih poplava 2014.

On je najavio da će 4. jula biti potpisan ugovor o donaciji između Grada Beograda i Evropske investicione banke za izradu kanalizacione mreže za četiri naselja na levoj strani Dunava, o čemu se „govori duže od 50 godina“. Kazao je da su ljudi na toj lokaciji čije su kuće poplavljene zadovoljniji reakcijom opštine, grada i države nego na početku. Prema njegovim rečima, nadležna komisija je popisala 621 poplavljeno domaćinstvo, a biće ih „još nekoliko desetina“, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć.

Međunarodna vežba „Srbija 2019“ završena je juče ceremonijom na Trgu kralja Milana u Nišu. Pre svečanog završetka, na Bovanskom jezeru u opštini Aleksinac izvedena je pokazna vežba spasilačkih timova iz sedam zemalja. U trodnevnoj vežbi učestvovalo je više od 500 pripadnika različitih službi zaduženih za vanredne situacije iz Srbije, Rusije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Turske, Kube, kao i predstavnici Rusko-jermenskog humanitarnog centra.

Novinari su, inače, mogli da prate samo delove trećeg dana „Srbije 2019“, dok njihovo prisustvo nije bilo poželjno tokom prva dva dana vežbe. Mediji nisu obavešteni o mestu, vremenu i sadržaju vežbe u utorak i sredu, a umesto „otvorenih vrata“ Srpsko- ruskog humanitarnog centra, u kojem se odvijao značajan deo aktivnosti, na sajtu MUP-a objavljeno je saopštenje.

ĆUTANJE

Vučić je odbio da komentariše kritičke izjave predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o njemu, navodeći da ne želi da doliva ulje na vatru u odnosima sa Crnom Gorom, ali da bi „svako da podiže svoj rejting time što kaže nešto protiv njega“.

On nije odgovorio ni na pitanje da li će zaposleni u Srpsko- ruskom humanitarnom centru u Niču dobiti diplomatski status, o čemu se već godinama nagađa, dodajući da „Srbija radi ono što je u njenom najboljem interesu i tako će uvek biti“.

SAOBRAĆAJNI KOLAPS

Zbog svečanog zatvaranja „Srbije 2019“ u centru Niša bio je zabranjen saobraćaj od 12 do 19 časova, autobuske trase su preusmerene, a parkiranje u nekim centralnim ulicama nije bilo dozvoljeno tokom celog dana. Zbog izmene režima saobraćaja, u širem centru grada saobraćaj je bio usporen, a povremeno je dolazilo do kolapsa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari