Vučić: Srbija članica EU do 2026. godine 1Foto: BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/MO

Predsednik Srbije Aleksanda Vučić izjavio je danas u Briselu da veruje da će na kraju mandata nove vlade – 2024. godine, biti završeni pregovori o članstvu sa Evropskom unijom i da je realno da Srbija postane članica do 2026. godine.

Kako je prenela Radio Slobodna Evropa, predsednik Srbije je nagovestio da „EU razmatra ubrzani napredak Srbije“ i izrazio uverenje da će Srbija pre kraja ove dekade, postati punopravna članica EU.

Vučić je nakon sastanka sa predsednicom Evropske komisije Ursulom van der Lajen i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, najavio nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

„Pre toga nas očekuje samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije“, rekao je Vučić.

Govoreći o predstojećem samitu, predsednik Srbije tvrdi da zna datum samita u Parizu ali da ne želi o tome da obavesti javnost.

Radio Slobodna Evropa saznaje da je 10. juli indikativan datum kada bi se organizovao taj susret.

Prema diplomatskim izvorima, EU insistira na nastavku Briselskog dijaloga zbog čega Pariz i Berlin smatraju da bi samit u francuskoj prestonici poslužio kao jaka podrška tom procesu.

Zato, prema izvorima RSE, bez obzira na političku situaciju na Kosovu zbog optužnice protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija, Nemačka i Francuska nameravaju da realizuju plan o održavanju samita.

Predsednik Srbije je razgovarao i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a predstoji mu susret sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari