Vučić: Oni koji kritikuju patrijarha o veri ništa ne znaju 1Foto FoNet Milica Vučković

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je danas da ne postoji razlog za kritike patrijarha Srpske prvoslavne crkve (SPC) Porfirija i da oni koji to rade „o veri ništa ne znaju“.

Vučić je rekao da te kritike predstavljaju „hajku proti srpske crkve“.

Pojedine opozicione stranke i javne ličnosti prethodnih dana su kritikovale patrijarha Porfirija jer se na snimku čuje da tokom govora o rodno osetljivom jeziku nekoga naziva „jadnice“ i „bednice“, a traženo je i izvinjenje.

Vučić je posle sednice Predsedništa SNS kazao da je „Srbija sekularna država“ i da svako ima pravo na stav i mišljenje dok ne ugrožava fizicki integritet drugog ili instucije sistema i državni poredak.

On je rekao da se „svaki put anarho-liberalne snage“ koje, kako je naveo, sebe najčešče nazivaju građanskim strujama uvek obračunavaju s patrijarsima SPC-a, od patrijarha Pavla preko Irineja do Porfirija.

„Uvek je to protiv crkve i protiv države ali šta da radite, imate ljude kojima je to izbor… i to je demokratija“, rekao je on.

„Da vodite  takvu hajku protiv SPC onda je meni jasno da je to antisrpska agenda pošto ne postoji nijedan razlog zbog čega bi neko tu hajku vodio a oni koji je vode očigledno da o veri ne znaju ništa a ni poštovanja ni vaspitaju nemaju previše“, kazao je on.

Informativna služba SPC saopštila je juče da je patrijarh Porfirije na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama „oštro i sa gorčinom govorio o kampanji koju protiv crkve vode pojedini državni funkcioneri i tzv. antirežimski mediji“.

U saopštenju povodom tog snimka je navedeno da on te izjave nije uputio svim ženama, već je „govorio u jednini i mislio na jednog državnog funkcionera“.

„Sasvim slučajno je taj funkcioner funkcionerka, osoba ženskog pola. Nema sumnje da bi patrijarh isto govorio i da se kojim slučajem radi o funkcioneru, odnosno muškarcu“, navedeno je u saopštenju.

SPC je ocenila da je razlog za tu „kampanju“ to što je patrijarh u vaskršnjoj poslanici govorio o, kako je navedeno, „protivustavnim“ odredbama Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Informativna služba SPC ocenila je da su se pored poverenice za ravonpavost, u „ogledalu istine“ i „patrijarhovim kvalifikacijama“, prepoznale i bivša ministarka Zorana Mihajlović i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari