Srbija će nastaviti evropski put, ali mora da brine o očuvanju svoje ekonomske i finansijske stabilnosti, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da Srbija želi da očuva i najbolje moguće odnose sa Velikom Britanijom.

Srbija će zadržati apsolutnu stabilnost i garantujem ljudima da neće videti velike poremećaje, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom odluke Velike Britanije da napusti Evropsku uniju (EU).

Izbori su bili referendum i ja sam tada rekao građanima kakvu ćemo politiku da vodimo, rekao je Vučić i najavio da će Srbija imati referendum kada bude na godinu dana pre ulaska u EU.
Kada pobede na izborima, neka raspisuju šta hoće, poručio je Vučić, odgovarajući na pitanje o zahtevima pojedinih političkih stranaka da se i u Srbiji raspiše referendum o evropskim integracijama.

Nećemo politiku da menjamo. Ovo je ozbiljna, odgovorna politika, istakao je Vučić.

Izlazak Britanije iz Evropske unije (EU) ne treba politički da utiče na Srbiju, jer Srbija treba da nastavi evropski put i radi svoj deo posla, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić je za RTS istakao da će na toj sednici pored ostalih tema biti i reakcija na referandum, odnosno na očuvanje stabinosti u zemlji. Država će, prema njegovim rečima, preduzeti sve svoje mere kako bi se sačuvala ekonomska i finansijska stabilnost u uslovima kada dolazi do određenih poremećaja na međunarodnom finansijskom tržištu koji su nastali nakon izjašnjavanja Britanaca.

Dačić ne veruje da će odluka Britanaca uticati na nestajanje EU i evropske ideje. Unija je pretrpela značajan udarac, ali čini mi se i da je Velika Britanija pretrpela veliki udarac, rekao je Dačić koji je predočio da je autonomno pravo svakog naroda da odlučuje o svojoj sudbini bez obzira da li se ta odluka nekom dopada ili ne.

Dačić je rekao i da Velika Britanija, bez obzira što je bila deo EU, nikada u potpunosti nije delila sve mehanizme EU, da je zadržavala određeni nivo posebnosti i imali velike rezerve prema EU.
Kada je reč o Srbiji, mi treba da gledamo naše interese, naglasio je Dačić.

Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović, šef pregovaračkog tima Srbije za poglavlje 23, rekao je da su moguće obe opcije, da Evropska unija( EU) bude zatvorenija za prijem novih članica, pa tako i Srbije, ali i suprotno, da bude otvorenija, nakon odluke građana Velike Britanije da napusti njeno članstvo. Backović je, u pauzi skupa o kvalitetu sudskih odluka u procesu pridruživanja EU, rekao da ima argumenata da se predvidi i jedna i druga solucija, ali veruje da će EU biti otvorenija za nove članice.

Odluka Velike Britanije da napusti Evropsku uniju veliki je udarac koji izaziva, i tek će izazivati, potrese širom sveta, saopštila je Liga socijaldemokrata Vojvodine. Tim potresima se nacionalističke i konzervativne snage uveliko raduju, rekao je predsednik LSV Nenad Čanak.
U našoj zemlji te potrese će profašističke i ekstremističke grupacije, kao i poslušnici aktuelnog režima u Ruskoj Federaciji, sigurno sa radošću dočekati, ukazao je Čanak.

Ne isključujemo mogućnost da te snage ovaj trenutak pokušaju da iskoriste za pretvaranje Srbije u rusku provinciju, o čemu se već i naglas govori, napomenuo je Čanak.

Poruka Škotske koja je pokazala većinsku želju da ostane u EU najbolje pokazuje odgovornost prema budućnosti sopstvene zemlje, ali i najavljuje izazove sa kojima će se Ujedinjeno Kraljevstvo uskoro suočiti, smatra Čanak.

Uveren sam da će Srbija i Vojvodina, kao njen najevropskiji deo, insistirati na svom evropskom putu. To je put zajedničkih vrednosti i brisanja granica, istakao je Čanak. Zato će LSV svakome ko tim putem ide pružiti punu podršku, zaključio je Čanak.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić je ocenila da je odluka građana Velike Britanije da napuste Evropsku uniju (EU) pobeda ideje povratka suvereniteta iz ruku briselske administracije i sada je vreme da se u Srbiji otvori javna rasprava „za i protiv“ pridruživanja, a potom i referendum na kojem bi građani izneli svoj stav.

Produbiće se ozbiljna kriza u kojoj se EU već dugo nalazi, otvoriće se rasprave o budućnosti EU i podstaći građani drugih država da tragaju za alternativnim rešenjima sopstvenog puta i razvoja, navodi Rašković Ivić u pisanoj izjavi.

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović smatra da „izjašnjavanje naroda Velike Britanije za izlazak ove zemlje iz Evropske unije (EU) označava i formalni početak nezaustavljivog procesa raspada EU“.

„Kao evroskeptik, zalažem se da hladne glave razmislimo kojim putem treba dalje da ide Srbija“, naglasio je u saopštenju Popović.

Potpredsednik Pokreat socijalista Bratislav Jugović pita se kakva je svrha pregovora Beograda i Prištine ako se EU raspada.

„Evropa bez Rusije je isto što i Evropa bez Velike Britanije. Ako je EU promenila svoje granice i svoj oblik koliko je onda misija Euleks održiva na KiM? Zar nije postojalo primerenije da Beograd i priština pregovaraju u Moskvi, zar nije bilo neprirodno da umesto UN garant stabilnosti na KiM bude EU koja ni sama sebe nije sačuvala“, navodi Jugović u pisanoj izjavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari