Vučić: Srbija odavno predvidela vrtoglav razvoj veštačke inteligencije 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Srbija je odavno prepoznala značaj veštačke inteligencije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku u Njujorku posvećenom VI, ističući i smele planove koje će, uz pomoć domaće pameti i velikih ulaganja, Srbiju pozicionirati zemlju u sam vrh u toj oblasti.

Predsednik Aleksandar Vučić prisustvovao je u Njujorku, gde boravi povodom zasedanja GS UN, sastanku na visokom nivou o međunarodnoj saradnji na izgradnji kapaciteta veštačke inteligencije u koorganizaciji Narodne Republike Kine i Republike Zambije, objavljeno je Instagram profilu buducnostsrbijeav.

„Velika je čast i privilegija biti gost na ovom elitnom događaju koji je okupio istaknute lidere iz celog sveta, sa ciljem boljeg razumevanja veštačke inteligencije i njenih potencijala, ali i opasnosti od njene zloupotrebe“, rekao je Vučić na sastanku.

Kao članica Alijanse za upravljanje VI i zemlja koja je odavno prepoznala značaj i predvidela vrtoglav razvoj veštačke inteligencije, dodao je, Srbiji je svakako mesto na ovako prestižnom skupu, pogotovo imajući u vidu svoje smele planove koji će, uz pomoć domaće pameti i velikih ulaganja, pozicionirati zemlju u sam vrh u toj oblasti.

„Ovaj sastanak je ujedno i odlična platforma za razmenu mišljenja i o drugim temama na koje utiče VI, uključujući ekonomski razvoj, tržište rada, klimatske promene i izazove sa kojima se suočavaju zemlje u razvoju“, istakao je predsednik.

Sastanak je, dodao je, u skladu sa sveobuhvatnim ciljevima negovanja multilateralizma i jačanja međunarodnih odnosa.

„I Kina i Zambija se zalažu za ujedinjeni pristup rešavanju hitnih globalnih pitanja, čime pokazuju posvećenost saradnji koja ne zna za granice, pogotovo u vremenima koja su pred nama“, rekao je predsednik.

Pokrenute su, kako je naveo, važne diskusije koje bi mogle da oblikuju buduće politike i inicijative, utirući put kooperativnijoj i održivijoj globalnoj zajednici, kojoj će i Srbija dati pun doprinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari