Vučić: Srpska zajednica treba da učestvuje na izborima na Kosovu 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da bi srpska zajednica trebalo da učestvuje na lokalnim izborima na Kosovu u nedelju, ali da ne zna kakvu će odluku sutra doneti predstavnici Srpske liste.

Sutra će doneti odluku, srce im govori ne, ali mislim da treba učestvovati. Kakvu god odluku donesu, bićemo uz njih, rekao je Vučić za TV Prva.

Vučić je za televiziju Prva izjavio da pisanje medija da je akcija kosovske policije „haos koji je bio potreban Vučiću“ i da je reč o farsi i da se u pozadini stvara Republika Srpska, ima za cilj da sruši Srbiju.

„U tekstu tajkunskog medija u Srbiji koji su preuzeli mediji u regionu jedan je cilj da se sruši Srbija. Da bi bilo jasno, naši momci koji su učestovavi u barikadama su se posvađali sa direktorom Trepče (Jovanom) Dimkićem, ja sam pokušao da smirim situaciju“, rekao je on.

Predsednik Srbije je naveo da će kosovska policija uskoro proizvesti još jednu akciju, kakva je izvedena u sredu.

„Oni će da pošalju jedinice u neko albansko mesto da bi rekli da je to borba protiv korupcije i kriminala“, tvrdi Vučić.

Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU upali su u sredu u nekoliko opština na severu, a u toj akciji teško je ranjen Srbin Srećko Sofronijević.

Vučić je rekao da je Sofronijević upucan metkom istog kalibra kao i Oliver Ivanović.

„Oni pucaju u narod, više od sto metaka su ispalili“, naveo je.

Prema njegovim rečima, na Kosovu i Metohiji se „uvek sve radi uz podršku Kvinte“.

Vučić je za televiziju Prva rekao da Albanci nisu sami smislili akciju kosovske policije na severu Kosova u sredu, kada je došlo do sukoba sa Srbima u Kosovskoj Mitrovici.

„Albanci sve uvek rade uz podršku Kvinte, ali su u pitanju različiti nivoi. Velika Britanija se sama javila i rekla da podržava sve to. Sve što je protiv Srba i Srbije podržavaju. Samo uz vašu (britansku) dozvolu Albanci mogu da krše Briselski sporazum. Vi ste ti koji im pružate tu snagu“, kazao je Vučić.

Vučić: Želim najbliže odnose sa Velikom Britanijom, ali ne dam da me prave budalom

On je naveo da želi „najbliže odnose“ sa Velikom Britanijom, ali da neće da dozvoli da ga „prave budalom“ tvrdnjama da je akcija kosovske policije u sredu bila usmerena na borbu protiv kriminala.

„Šta može da mi se desi? Mogu da me skinu s vlasti, ali ne verujem da to smeju na tako otvoren način da rade. Ja ću opet da se zalažem za prijateljstvo sa Velikom Britanijom, ali i za moje pravo da im kažem šta mislim. Ajde ne folirajte više, svi vi zajedno, da se radi o borbi protiv korupcije“, dodao je Vučić.

Biću spreman na iznenađujuća rešenja da obezbedim pobedu na izborima

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će biti spreman na iznenađujuća rešenja u cilju pobede na izborima idućeg proleća.

„Mi ćemo da analiziramo (ko će biti predsednički kandidat) jer mislimo da je važno da obezbedimo pobedu da imamo kontinuitet stvarnih realnih sistemskih promena. Biću spreman na iznenađujuća rešenja da obezbedim pobedu, ako to ima veze sa interesima građana“, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Upitan da li smatra da će sve političke opcije u Srbiji izaći na izbore, Vučić je rekao da „svi izlaze na izbore“.

Vučić je odbacio kao besmislene navode da je lider pokreta Dveri Boško Obradović „njegov igrač“.

„Nemam kontakte ni sa kim od njih (iz opozicije) i uopšte me to ne zanima“, rekao je predsednik.

Prema njegovim rečima, biće velikih promena nakon izbora u Srpskoj naprednoj stranci, na čijem je čelu, navodeći da će se birati svi stranački organi.

Vučić je naveo da mora da se omogući napredak mladim i ambicioznim ljudima.

Imaćemo i lekove protiv kovida

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak uveče najavio je da će Srbije, prva u Evropi imati lekove protiv korona virusa.

Vučič je rekao za Televiziju Prva da je za nabavku tih lekova potpisan ugovor.

„Sve smo uradili, mi danas imamo 1,5 milona ruskih vakcina prve i druge komponente koje smo mi proizveli“, rekao je on.

Dodao je da će „dva do tri dana“ biti u prometu i da će građani „moći da prime „srpsko – rusku vakcinu“

Istakao je i da izgradnja fabrike za proizvodnju kineske vakcine Sinofarm dobro napreduje .

„Siguran sam i da ćemo, za godinu dana. moći i da je proizvodimo… to će biti unapređene vakcine „, rekao je on.

Upitan o predlozima da se skrati radno vreme objekata,  Vučić je odgovorio da bi u tom slučaju vlast bila napadana da je „diktatorska“

„Onda ćete da pitate i zašto plate i penzije nisu veće … uvek se nalazimo u sredini i obezbedili smo sve što smo mogli i što nijedna vlada u Everopi nije uradila – i vakcine i bolnice i sve „, rekao je on.

Ponovio je da zbog Ustava je ne može biti doneta odluka o obaveznoj vakciniji , te dodao da je to pravni problem a ne suštinski

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari