Vučić završio sastanak sa Mogerini, vraća se u Beograd 1Vučić i Mogerini Foto: Tviter/Maja Kocijančić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić završio je sastanak sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i vraća se u Srbiju.

Teškoće ostaju, saopštila je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini posle, kako je navela, nekoliko rundi odvojenih razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem danas u Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom EU.

Mogerini je u saopštenju navela da su na sastancima sa obojicom predsednika, u bilateralnoj formi, na stolu bila sva pitanja i da teškoće opstaju.

„Verujem u punu privrženost oba predsednika da nastave proces i da postignu u narednim mesecima zakonski obavezujući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, u skladu sa međunarodnim pravom“, istakla je Mogerini.

Ona je najavila da će novu sednicu dijaloga na visokom nivou zakazati u Briselu pre ministarske nedelje Generalne skupštine Ujedinjenjenih nacija, krajem ovog meseca, kako bi dve strane privolela da zajedno napreduju u radu na sadržaju sporazuma.

Nakon sastanka između Vučića i Mogerini, koji je trajao više od dva sata, i dalje se ne zna da li će Vučić posetiti Kosovo i Metohiju.

Kosovska delegacija i dalje je u sedištu evropske diplomatije

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je izjavio da nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog. Kako je Đurić rekao

Vučić je Mogerini „upoznao sa svim lažima Prištine prethodnih dana“, što je i razlog zašto se neće danas sastati sa kosovskom delegacijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u Briselu, ali ne i predsednikom Kosova Hašimom Tačijem.

Podsetimo, za danas je bio zakazan sastanak Vučića i Tačija, a službe EU su ranije saopštile da se očekuje posvećeniji rad na postizanju dijaloga. Danas se najpre bkosovski predsednik Hašim Tači sastao sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, a zatim i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas ranije za RTS da će predsednik o drugim sastancima, u okviru dijaloga sa Prištinom, naknadno odlučiti. Poslednji sastanak dve delegacije održan je 18. jula. 

http://

Đurić: Nema uslova za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da „nema ni najmanjih uslova da se nastavi dijalog u Briselu“.

Kako prenosi N1, on je rekao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić obavestio visoku predstavnicus Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federiku Mogerini „sa svim lažima Prištine prethodnih dana“, što je i razlog zašto se neće danas sastati sa kosovskom delegacijom.

Obaveza EU je bila da obezbede uslove za dijalog, dodao je Đurić.

Đurić je naveo i da su u predsednikovom timu podeljena mišljenja oko toga da li Vučić treba da ide na Kosovo.

„A ako bude išao sigurno će posetiti jezero Gazivode“, poručio je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari