Vučić stigao u Dubrovnik i video se sa Zelenskim (FOTO) 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Dubrovnik na današnji samit Ukrajine i Jugoistočne Evrope kojem prisustvuje i ukrajinski predsenik Volodimir Zelenski.

Vučić je na svom Instagramu objavio fotografiju sa Zelenskim i hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kako prenose tabloidi, Vučićev govor na samitu doveden je u pitanje budući da je, kako navode, došlo do izmena u rasporedu govornika.

Tabloidi prenose da je predsednica Kosova Vljosa Osmani stavljena da govori prva, a Vučić tek treći, iako je planirano da govori drugi po redu nakon predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar.

Podsetimo, i Vučićev dolazak u Dubrovnik je bio iznenadan, jer nije bio zadovoljan tekstom deklaracije koja treba da bude usvojena.

Ipak, kako su preneli ruski mediji, iz deklaracije je izbačen deo o obaveznom uvođenju sankcija Rusiji, posle čega je objavljena i vest o Vučićevom putu u Dubrovnik.

Samit u Dubroviku je treći u tom formatu, prvi je održan u avgustu 2022. u Atini, drugi u februaru 2024. u Tirani, na kojem je takođe prisustvovao ukrajinski predsednik.

Glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Evrope Ukrajini koja se već više od dve i po godine suočava s ruskom agresijom.

Najavljen je dolazak predsednice Slovenije Nataše Pirc Musar, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i petoro premijera:grčkog Kiriakosa Micotakisa, bugarskog Dimitra Glavčeva, albanskog Edija Rame, severnomakedonskog Hristijana Mickoskog i predsednice Veća ministara BiH Borjane Krišto.

Turska, Rumunija i Moldavija biće predstavljene na nivou ministara spoljnih poslova.

Učesnici samita Ukrajina-Jugoistočna Evropa u Dubrovniku trebalo bi da prihvate zajedničku Deklaraciju o osudi ruske agresije i podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine, uključujući i poluostrvo Krim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari