Vučić sutra na Samitu u Pragu, sastanak sa Šolcom i Makronom o Kosovu 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice, kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih koje tome teže, saopštio je danas kabinet predsednika Srbije.

Prema današnjem pisanju portala Radio-televizije Srbije, jedna od glavnih tema Samita biće usklađivanje sa politikom sankcija prema Rusiji, a od Srbije će se očekivati objašnjenje zašto nije usklađena sa pozicijom EU.

„Za neke zemlje je usklađenost Srbije ključno pitanje, za druge je to nešto manji prioritet. U svakom slučaju, očekuju se snažne poruke o potrebi usklađivanja Srbije, kao i objašnjenje zašto u ovom trenutku ne postoji puna usklađenost“, rekao je neimenovani zvaničnik EU za RTS.

U saopštenju kabineta predsednika navodi se da će Vučić učestvovati i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

Dodaje se da je planirano i da se Vučić sastane sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Češke Milošem Zemanom, španskim premijerom Pedrom Sančezom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imaće u Pragu trilateralni sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o Kosovu i Metohiji, objavio je danas RTS.

Kako piše RTS, teme sastanka biće i evropske integracije i strateško pozicioniranje Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari