Vučić sutra sa generalom Mančom koji poručuje da je na Kosovu potrebno diplomatsko rešenje 1FOTO: Print screen Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra u Beogradu sa zapovednikom Komande Združenih snaga NATO u Napulju, admiralom Stjuartom Mančom.

Kako je najavljeno, sastanak će biti održan u zgradi Predsedništva Srbije u 9 časova.

„Kfor je u odgovoru na događaje od 24. septembra aktivirao rezervni sastav, pojačao trupe ali i prisustvo teškog naoružanja što je poruka svima da odustanu od provokativnog ponašanja i agresije jedni prema drugima i vrate se diplomatiji i pregovorima, poručio je danas NATO admiral Stjuart Manč tokom ceremonije predaje dužnosti novom komandantu Kfora, preneo je Kosovo online.

Manč je istakao da je razgovarao sa kosovskim liderima i da sutra dolazi u Srbiju.

„Kao što sam istakao potrebno nam je diplomatsko rešenje. Situacija na severu je napeta, imamo okolnosti da deo stanovništva nije više zastupljen u institucijama, ponekad po sopstvenom izboru. I zbog toga još jednom pozivam na pregovore i diplomatije. Povlačenje srpskih snaga iz blizine administrativne linije jeste jedan od poteza koji doprinose spuštanju tenzija“, rekao je Manč.

Na pitanje da li je povećavanje broja pripadnika Kfora poruka Vojsci Srbije, i kako gleda na zahtev Beograda da NATO misija preuzme pitanje bezbednosti na severu, Manč ističe.

„Broj trupa je povećan, prvo razmeštanjem 600 iz Turske nakon dešavanja u maju, a oni su posle zamenjeni vojnicima iz Bugarske i Grčke. Posle 24. septembra aktivirani su vojnici iz Velike Britanije i Rumunije, preko 600 pripadnika i sada dovlačimo teže naoružanje kako bi Kfor bio u mogućnosti da se bolje odbrani i odvratio druge od daljih aktivnosti. To je poruka za sve, da odustanu od provokativnog ponašanje i agresije jedni prema drugima i da se vrate diplomatiji i pregovorima. Što se tiče preuzimanja odgovornosti na severu, ona leži na Kosovskoj policiji, ona je prva odgovorna, potpomognuta Euleksom i tek onda Kforom kao trećim odgovornim“, rekao je Manč.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari