Vučić se obratio američkoj ambasadi u BiH povodom kritika zaključaka Svesrpskog sabora: Gde to piše da...? 1foto FoNet/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upitao je danas američku ambasadu u Bosni i Hercegovini, povodom kritika Svesrpskog sabora u Beogradu i tvrdnje da je time pogažen Dejtonski sporazum, gde piše da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima.

U video objavi na Instagramu Vučić je naveo da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta i da je članom 3, tačkom tri Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma predviđeno da će sve državne funkcije i ovlašćenja koja nisu izričito dodeljena institucijama BiH pripadati entitetima.

Nabrajajući koje su nadležnosti institucija BiH iz člana 3, tačka jedan, Vučić je rekao da se nigde ne pominju ni javna imovina ni javna svojina.

On je zamolio „drage partnere iz američke ambasade“ da mu konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovi čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima a ne entitetima, kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega su, između ostalog, učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH.

Kada je reč o sukcesiji, Vučić je rekao da mu na to ne odgovarajuju jer bi bilo „mnogo glupo“ i dodao da se sukcesijom regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru bivše Jugoslavije, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom SFRJ.

Vučić je rekao da je mnogo srećan što je američka ambasada u BiH prihvatila argumentovanu i civilizovanu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i da je uveren da će mu pružiti odgovor.

„Gde to piše, to je moje pitanje i radujem se vašem odgovoru“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari