INTERVJU “Vučić je putujući cirkus”: Glumica Svetlana Bojković o litijumu, Kosovu, Šolcu, Makronu… 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Predsednik Srbije otputovao je u Loznicu, gde je planirano rudarenje litijuma. Preselio je tamo svoju predsedničku kancelariju na nedelju dana, spava u kasarni i namerava da priča sa narodom o iskopavanju ovog metala.

Suočen sa masovnim demonstracijama građanki i građana Srbije, koji se protive takvoj odluci Vučićevog režima, odlučio je da tamo otputuje i da ih lično uveri da nema opasnosti po životnu okolinu i zdravlje tamošnjih meštana, odnosno da ako ga neko u to ubedi, kako je više puta naznačio, zabraniće rudarenje.

– Postoji grčko načelo koje kaže da ko nije prošao muke, nije vaspitan. Za vajmarskog dvorskog službenika, poznatog u narodu, kao Gete, to je bio motiv njegovih memoara. Kad pomislim na nedelju dana spavanja u kasarni, sa parizerom za doručak, uverena sam da je predsednik to izabrao kako bi prošao muke, bio vaspitan i približio se narodu, verujući da će narod još jednom progutati taj dobro osmišljeni “pi ar” ,koji će mu, po pravilu, doneti glasove. Za mene je to samo putujući cirkus – kaže u razgovoru za Danas glumica Svetlana Ceca Bojković.

*Vučić je opet je ponovio da su ekološki aktivisti, javne ličnosti, kao i deo stručne javnosti koji upozoravaju na zagađenje životne sredine plaćenici koji ne žele dobro Srbiji.

– Takvih izjava smo se naslušali nebrojeno puta. Predsednik tako ostvaruje svoju dobro poznatu taktiku suprstavljanja građana. Jednih protiv drugih, verovatno, sa ciljem da se ne ospe njegovo biračko telo, jer još jedino ono može da mu veruje na reč. To biračko telo se, kao što znamo, održava zahvaljujući medijskom mraku koji ove vlada, ucenama, kupovini glasova, itd…

*Verujete li da se Vučić uplašio masovnih demonstracija protiv iskopavanja litijuma?

– Verujem da je za ovako veliki broj ljudi, koji su se podigli na proteste okidač upravo bio iskopavanje litijuma, koje može da dovede do ekološke katastofe, ne samo u delu Srbije koji je planiran, nego u celoj zemlji.To je, zapravo, vrhunac nezadovoljstva građana opštim prilikama u Srbiji u kojoj su uništene institucije i u kojoj nas vlast, na čelu sa predsednikom, gura u kolonijalni status, prodajući najvažnije državne resurse. Sigurna sam da predsednik ne može biti miran zbog masovnih demonstracija.

INTERVJU “Vučić je putujući cirkus”: Glumica Svetlana Bojković o litijumu, Kosovu, Šolcu, Makronu… 2
Foto: Marko Marković

*On, ipak, i dalje nastavlja, i to punom snagom, da lobira za ostvarenje takvo posla. Kako to objašnjavate?

– Kod nas već godinama postoje aranžmani koje vlast, tj. predsednik, pravi van očiju javnosti, a onda kada se suoči sa pobunom naroda, kao sada, počinje mahnito da lobira za privatnu kompaniju Rio Tinto kao da mu od toga zavisi život. Pri tome, koristi najgore reči da diskredituje naučnu javnost, koja se argumentovano protivi mogućoj ekološkojj katastrofi.

*Proglas se uključio i počeo jasno da se izjašnjava o aktuelnoj situaciji na Kosovu i problemima građanki i građana na severu. Kako vidite ponašanje režima u vezi sa time?

ProGlas je zvanično objavio saopštenje o svom stavu po tom pitanju, iza koga, naravno, stojim i ja.

*Postoje tumačenja o tome da dok Vučić ispunjava francusko-nemački plan i pravi dilove sa EU liderima o iskopavanju litijuma, šalje potpredsednika Vlade Aleksandra Vulina da se sastane sa Vladimirom Putinom, kako bi se odbranio i sačuvao nacionalističko biračko jezgro. Da li vam je takvo mišljenje blisko i kako uopšte doživljavate to da potpredsednik Vlade države čija ste građanka u sred rata ide da se vidi Putinom?

– Sa mojim ograničenim iskustvom, predpostavljam da nije uobičajeno da se za vreme ratinih sukoba ide u posetu jednoj od zaraćenih strana. Predpostavljam da posle posete nemačkog kancelara i francuskog predsednika Srbiji, poseta predstavnika ovdašnje vlasti Rusiji, predstavlja nastavak obezbeđenja podrške proruskih birača sadašnjoj srpskoj vlasti.

*Kakvi su planovi i sledeći potezi Proglasa, kao i vaša uloga u tome?

– ProGlas je 3. septembra odražao u Beogradu sastanak sa više od 20 građanskih pokreta iz različitih delova Srbije na temu “Dan posle: Kakvu državu želimo”. O tome je izdato i javno saopštenje. Za ProGlas je, kao i za mene, važno da imamo razmenu mišljenja sa što većim brojem ljudi o tome kako bi trebalo da izgleda buduća Srbija. U tom smislu nastavljaju se dalje akcije ProGlasa sa građanskim pokretima širom Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari